Zenei evangelizáció hagyományteremtő céllal – Dicsőítő Sziget lesz úrnapján Szigetmonostoron

Kultúra – 2022. június 9., csütörtök | 12:03

Június 19-én, úrnapján Szigetmonostoron első ízben kerül sor a Dicsőítő Sziget elnevezésű keresztény, kulturális és zenei fesztiválra. Az egész napos rendezvény fővédnökei Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke; Erdő Péter bíboros, prímás és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A nagyszabású rendezvény médiapartnerei az EWTN, a Magyar Kurír, a Mária Rádió, a Petőfi Kulturális Ügynökség, valamint a Szent István Televízió és Rádió.

Június 8-án, szerdán délelőtt a szigetmonostori községházában sajtótájékoztatót tartottak, melynek kezdetén az Eucharist együttes eljátszotta Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, valamint Gável András és Gável Gellért Szentháromság című közös szerzeményét.

A Dicsőítő Sziget egyik főszervezője, Gável András kiemelte: első alkalommal rendezik meg a keresztény könnyűzenei fesztivált. A Dicsőítő Sziget lelkét két halmaz közös metszete adja: az olyan zenészeké és előadóké, akik talán nem direkt módon szólnak Istenről, de értékekről énekelnek, és azoké, akik tudatosan Isten dicsőítésére szegődtek el – mutatott rá. Hozzátette: mindazok, akik fellépnek, hiszik és vallják, hogy létezik egy örök szépség, amely felfedezhető a világban, a művészetben, és ennek a szépségnek a forrása Isten. Ebből szeretnének meríteni és átadni mindazoknak, akik eljönnek Szigetmonostorra. Sokfélék lesznek itt együtt, jönnek olyanok, akik a templomajtón belül, de olyanok is, akik kívül állnak, mégis eljönnek, mert szeretik a jó zenét. Az Eucharist alapítója kiemelte: az a vágyuk, hogy Jézus Krisztus tanítványaihoz intézett felszólítása – „Arról ismerjenek meg benneteket, hogy szeretitek egymást” – megvalósul majd itt úrnapján, és a fellépők azzal az érzéssel mehetnek haza, hogy szerették őket.

Gável András emlékeztetett rá: olyan zenei stílusról beszélünk, ami több mint fél évszázada van jelen Magyarországon, és csak nem sokkal előbb jelent meg külföldön. Ezt a zenei nyelvet az Istenben hívők tudatosan művelik és felhasználják Isten dicsőítésére, kifejezik hálájukat és örömüket neki. A Dicsőítő Sziget egyik nagy ajándéka, hogy a zenei evangelizáció nagy veteránjai is itt lesznek, így Sillye Jenő és barátai, valamint a Kaláka együttes, „Gryllus Dani bácsiék”. Ők már akkor is művelték és vállalták a zenei evangelizációt, amikor a hatalom emberei megfigyelték őket; nem politikai okból, hanem hitvallásból tették ezt, kulturális, lelki, szellemi megújítók voltak. Az ő örökségüket viheti majd tovább ez a Dicsőítő Sziget.

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett település lehet a Dicsőítő Sziget első állomása. Remélik, hogy hagyományt teremtenek, és ez a mostani fesztivál sok-sok év múlva is úgy marad meg az emlékezetünkben, mint fontos értékek megőrzésének az első helyszíne. Szigetmonostoron befogadó és szeretetteljes közösség él, az itt lakók számára természetes a keresztény értékek őrzése, követése. A szigetlét összezárja, egymásra utalja őket, itt az összetartozásnak hagyománya van, elég csak az árvizekre gondolni, amikor a közösség tagjai segítik, védik egymást. Napjainkban rendkívül fontos rámutatni azokra a védelmi vonalakra, megragadni a megerősítő pontokat, melyek segítségével ellen tudunk állni azoknak az áramlatoknak, amelyek elsodornának bennünket az igazi értékektől. Ilyen megerősítő pont a Dicsőítő Sziget is, amelynek fellépői közül sokan a környéken laknak, személyes kötődésük is van a településhez.

A Dicsőítő Sziget egyik műsorvezetője Zámbori Soma színművész lesz, a Dramatizált Biblia egyik ötletgazdája, aki a „kultúrevangelizáció” szóval fejezte ki a Dicsőítő Sziget és a Dramatizált Biblia közötti összefüggést. Evangelizálunk, a kultúra nyelvén, és dicsőítjük Istent – magyarázta. A Dramatizált Biblia 2022 szeptemberétől már a hittanoktatás része lesz, a négy evangélium feldolgozásával, gyerekek, felnőttek egyaránt fogják ezt használni. A felvételek nyáron zajlanak majd, és ebbe nyújtanak egy kis betekintést a Dicsőítő Szigeten, különböző vetítésekkel. A fellépők között lesz Kautzky Armand, Kerekes József, Pikali Gerda, Molnár Szilvia.

Az úrnapi zenei esemény főtámogatója a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek fő célja, hogy felhívják a figyelmet a nemzeti és helyi értékekre, küldetésüknek tekintik a magyar kulturális élet szereplőinek támogatását és a kultúrában betöltött szerepük megőrzésének segítését, így a Dicsőítő Sziget kulturális és keresztény értékeket felvonultató kezdeményezését örömmel karolták fel.

Machalik Krisztina, a Mária Rádió munkatársa, a zenei rendezvény sajtóreferense ismertette a fellépők névsorát: Sillye Jenő és barátai, Kaláka együttes, Csiszér László, az Eucharist együttes és Mező Misi, Szabó Balázs, Czinke Máté és a The Sign, Fóris Rita és a FourISFive, az A Dalból megismert Andelic Jonathan Jota és Bari Laci, Bolyki Balázs és a Before B4, a szigetmonostori kötődésű Madárdal zenekar, valamint a Szigeti Veszedelem népzenei együttes, Heinczinger Mika a Misztrál együttesből, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák; Prazsák László, az „Ez az a nap!” keresztény rendezvények egyik alapítója; Zámbori Soma színművész és a Dramatizált Biblia színésztársulata, valamint a Golgota Worship csapata. Az ünnepi szentmise és az úrnapi eucharisztikus körmenet előtt Csókay András idegsebész tanúságtevő előadása hangzik el.

Machalik Krisztina bejelentette azt is, a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásának köszönhetően a zenei fesztivál ingyenes, a Dicsőítő Szigetre ellátogatók önkéntes anyagi hozzájárulásukkal támogathatják a Regőczi István Alapítvány munkáját, akik a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyermekek felkarolásával foglalkoznak.

A sajtótájékoztatón parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni Rétvári Bence államtitkár, aki támogatásáról biztosította a Dicsőítő Sziget megrendezését.

Szerző: Bodnár Dániel

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria