50 éve éledt újjá a szüzek rendjének szentelési rítusa

Megszentelt élet – 2020. május 31., vasárnap | 17:30

Idén május 31-én ünnepeljük az 50. évfordulóját annak, hogy VI. Pál pápa újból életre keltette az első keresztény közösségekben született ordo virginum, vagyis a szüzek rendje szentelési rítusát. VI. Pál megújította a felszentelés e formáját, amelynek köszönhetően máig összesen 5 ezer nőt szenteltek fel.

Május 28. és 31. között tartották volna Rómában a szüzek rendje negyedik nemzetközi találkozóját, amelyet a Megszentelt Élet Kongregációja szervezett, hogy megünnepelje a felszentelés e formája újjászületésének 50. évfordulóját. A találkozó célkitűzései között szerepelt Isten dicsőítése és a hálaadás az Úrnak, a közös elmélkedés és gazdagodás a tapasztalatcserék által, valamint a tanúságtétel az egyháznak és a világnak saját hivatásukról, amelyet Péter utóda megerősít. A tanácskozáson 700 felszentelt szűz vett volna részt püspökökkel és más képviselőkkel együtt a világ 61 országából. Az elhalasztott program helyett most imaalkalmakat és online találkozókat szerveznek. A rítus visszaállítása 50. évfordulóján, május 31-én a felszentelt szüzek világszerte imavirrasztást tartanak.

1970. május 31-én VI. Pál pápa kérésére az Istentiszteleti Kongregáció közzétette a szüzek felszentelésének új rítusát, amellyel életre keltette a szüzek ősi rendjét és elindította virágzását. Ez a tanúságtétel-forma az apostolok idejétől kezdve létezett a keresztény közösségekben. Ez a hivatás az idők során egyre jobban növekedett, és mára közel 5000 felszentelt szűz szolgál világszerte. A felszentelésben részesülő nők megmaradnak egyházmegyéjükben, ahol élnek és ahol megérlelődött ez a választásuk, illetve ahol elvégezték felkészülésüket.

A szüzek rendjéhez tartozók életének nincsen semmiféle külső jele egy gyűrű kivételével, amelyet a felszentelés rítusakor kapnak. Ez mutatja a Krisztussal kötött jegyesi szövetséget, és kifejezi Isten szeretetét és hűségét az emberiség iránt. A gyakorlati szeretet megéléséről van szó, amely két lábbal a földön áll, és az adott történelmi és földrajzi környezetben gyökerezik. A felszentelt szüzek lehetőségeik és tehetségük szerint kitüntetett figyelmet fordítanak a szegényekre, a szenvedőkre és a peremre szorultakra. Saját munkájukkal tartják el magukat, és azt Isten teremtő és megváltó művében való együttműködésként élik meg. Ennek jegyében magas szakmai szint elérésére törekednek saját területükön. Jelen vannak az élet minden részén az egészségügytől a politikáig, a tanítástól az újságírásig. Sokan közülük ápolónőként és orvosként végezték szolgálatukat a koronavírusban szenvedő betegek oldalán az elmúlt hónapokban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria