A kormány támogatásával fejlesztik a ciszterci nővérek kismarosi gyümölcsfeldolgozó üzemét

Megszentelt élet – 2021. február 15., hétfő | 15:03

A kormány százhúszmillió forinttal támogatta a ciszterci nővérek kismarosi gyümölcsmanufaktúrájának fejlesztését – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője február 11-én a gyümölcsmanufaktúrában tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy a nővérek kismarosi beruházásait, köztük a manufaktúrát 2017-ben 220 millió forinttal támogatta a kormány, tavaly év végén pedig újabb támogatásról döntöttek. Most 120 millió forinttal segítik azt a tevékenységet, amelyet a nővérek helyben és a Dunakanyarban végeznek – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: a szerzetesrendek jelen vannak az itteni közösség életében, ahol több feladatot vállalnak, és munkájukkal is szolgálják a térséget.

Rétvári Bence azt mondta: a ciszterci rendnél alapítása óta nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak és a korszerű agrártechnológia alkalmazásának. Ez megjelenik a gyümölcsfeldolgozó esetében is – tette hozzá –, amely teljes mértékben illeszkedik a ciszterciek 900 éves tradícióihoz, és a kismarosi nővérek ezt a hagyományt a legmodernebb eszközök használatával viszik tovább.

Az újjászülető gyümölcsmanufaktúra ugyanakkor nemcsak egy egyházi üzem, hanem a gazdaság- és vidékfejlesztési terv része is, hiszen több tucat termelőnek nyújt lehetőséget termékeik feldolgozásához. Az itt élők generációkon keresztül bogyós gyümölcsök termesztéséből éltek, a rendszerváltást követően azonban nem volt itt felvásárló, feldolgozó üzem – mondta a képviselő.

Rétvári Bence jelezte: a korábbi években valóban elsősorban kézműves módon készültek a Monostori Ízek elnevezésű termékek, kisebb mennyiségben; az új beruházásnak köszönhetően azonban már jelentősebb mennyiséget tudnak majd előállítani. Az újjászülető manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni, és jó minőségű alapanyagból jó minőségű élelmiszer, lekvárok, szörpök készüljenek.

Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője elmondta, a magas színvonalú, magyar gyártmányú gyümölcsfeldolgozó gépekkel kiváltható több munkafázis. Hozzátette: mára hangsúlyosabbá vált az egészségtudatos vásárlási magatartás, és az üzem ennek az igénynek eleget tud tenni: magas gyümölcstartalmú termékeik nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, tartósítószert. „Nemcsak finomat adunk, hanem egészségeset is” – fogalmazott.

A 400 négyzetméteres üzemhez 300 négyzetméteres raktár tartozik. A tervek szerint a megújult üzemben a gyümölcsszezon kezdetén indul el a munka, mintegy 15 tonna gyümölcsöt dolgoznak majd fel, de a kapacitás a jövőben bővül.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria