A küldetés folytatódik – Könyv jelent meg a kőszegi verbita szerzetesek 20. századi történetéről

Megszentelt élet – 2019. június 1., szombat | 13:47

Jövőre lesz hetven éve, hogy Magyarországon a kommunista államvezetés megvonta a szerzetesrendek működési engedélyét. Ennek állít emléket Kiss Jánosnak a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent „A küldetés folytatódik” című kötete, amelyet a kőszegi vár Lovagtermében mutattak be május 27-én.

A betiltott rendek között volt az Isteni Ige Társasága is; 1950-ben a magyarországi verbita rendhez 12 pap, 58 papnövendék, 24 missziós testvér és 20 testvérnövendék tartozott, de voltak, akik már a megelőző években az ország elhagyására kényszerültek, valamint számos gimnazista növendéket is érintett a rendek föloszlatása.

A küldetés folytatódik – Kőszegi misszionáriusok című kötet szerzőjét, Kiss Jánost 1990-ben mélyen megérintette az örökifjúnak tűnő verbita atyák hazatérése Kőszegre a távoli a misszióból. Elhatározta, hogy a szétszóratás kollektív drámáját és a magyarországi újraindulás örömét egy, a verbita szerzetesekkel készített interjúkötetben közelebb hozza az olvasóhoz.

A könyv nagy értéke, hogy mivel az Isteni Ige Társasága missziós szerzetesrend, a rendtagok számos más földrészen szerzett személyes élményt is megosztottak, a kötet legnagyobb érdeme mégis a tanúságtétel. Tanúság Isten szeretetéről és nagyságáról, hogy mindig övé az utolsó szó, és ez a szó: „Akarom, hogy légy!”.

A könyvbemutatón Székely János szombathelyi megyéspüspök és Huber László kőszegi polgármester köszöntötte a megjelenteket. A kötet kapcsán Tóth Zoltán SVD, a rend történetének kutatója tartott előadást.

A könyv megvásárolható a Líra könyvesboltokban.

Forrás: Isteni Ige Társasága

Fotó: Peidl Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria