A migráció egy mélyebb probléma tünete – Európai és afrikai jezsuiták a bevándorlási válságról

Megszentelt élet – 2018. október 2., kedd | 13:08

Az osztrák és a német jezsuita rendtartomány elöljárói, illetve az afrikai és madagaszkári jezsuita konferencia vezetői levelet intéztek az Európai Unió elnökségéhez „Bevándorlók áramlása, a pénz áramlása” címmel, melyben aggodalmukat fejezték ki a bevándorlási válság, illetve annak kezelése miatt.

A július 31-én kelt levelet az EU soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminiszterének, Karin Kneisslnek címezték. Szeptember 18-án a jezsuiták sajtóközleményt adtak ki a levélről, melyre addig nem kaptak semmilyen választ.

A jezsuita elöljárók tiltakoznak a retorika ellen, amely úgy állítja be a migránsokat általában, mint alattomos bűnözőket. Hangsúlyozzák: „a bevándorlók egy sokkal mélyebb probléma tünetei, és nem ők a probléma maga”. Az aláírók szorosabb együttműködést szorgalmaznak Európa és Afrika között az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

A jezsuita elöljárók leszögezik, sokkal több figyelmet kellene fordítani a jelenséget kiváltó okokra, azon belül is különösen az illegális pénzmozgásokra. Rámutatnak: 2035-ig körülbelül 450 millió fiatal afrikai keres majd állást, míg valószínűleg csak alig több mint 110 millió munkahely jön létre. A fiatal afrikaiak többségének nincs jövedelmező állása ma sem. Az ilyen mértékű munkanélküliség okozta társadalmi válság lehetőséget teremt az emberkereskedőknek, hogy elérjék a kétségbeesett áldozatokat, akiket a külföldi munkahelyek és a jólét lehetősége vonz.

A levél írói több konkrét javaslatot is tettek. Az illegális bevándorlás megfékezése érdekében nagyon fontosnak tartják a legális bevándorlás átlátható lehetőségeinek megteremtését. Szükség van a magánszektor támogatására Afrikában, hogy növeljék a munkahelyek számát, ugyanakkor olyan rendeleteket kell hozni, melyek minden érdekelt fél – a befektetők, a munkavállalók és a közösség – érdekeit képviselik, és biztosítják a szociális és környezetvédelmi szabályok betartatását.

Kiemelten szólnak a levélben az adóelkerülés, az illegális pénzmozgások és a korrupció problémájáról. „Jelenleg több pénz áramlik ki Afrikából törvénytelen utakon – agresszív adócsalások és pénzmosás révén –, mint amennyi a fejlesztési segélyek és a közvetlen külföldi befektetések által összesen érkezik a földrészre.” A jezsuita elöljárók szerint „ha Európa támogatná az afrikai kormányokat, hogy megfékezhessék a pénz ilyen kiáramlását, az afrikai országok sokkal nagyobb összegeket fordíthatnának az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügyi ellátás fejlesztésére. Ez hosszú távon a szülőföldjükön tartaná az afrikaiakat, és végső soron csökkentené az illegális migráció mértékét”.

A teljes levél ITT olvasható; a hozzá tartozó jegyzet pedig ITT érhető el.

Forrás: Jezsuita.hu; Jesuits.africa

Fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria