A paraguayi jezsuiták guarani nyelven is hozzáférhetővé tették a szentmise szövegét

Megszentelt élet – 2019. szeptember 4., szerda | 11:04

Jezsuita összefogással elkészült a szentmise szövegének guarani nyelvű változata. Egy új weboldalnak köszönhetően bárki követheti az interneten az Eucharisztia liturgiáját a paraguayi őslakosok nyelvén.

A MisaGuarani honlapot pár napja indították a helyi jezsuiták a guaranik nemzeti Mária-kegyhelyén, Caacupéban celebrált szentmise keretében, amelyet  teljes egészében guarani nyelven mutatott be Alberto Luna olasz jezsuita szerzetes, a projekt vezetője.

A honlapon a szentmise szövegei mellett guarani nyelven megtalálható a rózsafüzér hanganyaga és más imádságok, a napi olvasmányok, énekek. A napi evangélium magyarázatai online meghallgathatók.

A jezsuiták a paraguayi püspöki konferencia támogatásával végezték munkájukat. A honlap mellett létrehoztak a kezdeményezésnek közösségimédia-oldalakat is; a Misa Guarani Facebook-oldalon többek között napi igéket tesznek közzé guarani nyelven; s főként ezeket osztják meg Instagram-oldalukon is.

Helyi akadémiai források szerint a paraguayi lakosok 87 százaléka beszél guarani nyelven, mely a spanyol mellett szintén hivatalos nyelv az országban. A paraguayiak 37 százaléka csak guarani nyelven beszél, 50 százalékuk kétnyelvű (guarani és spanyol), míg 75 százalékuk spanyol ajkú.

A guarani nyelv Paraguay, Bolívia és a Dél-amerikai Közös Piac területén egyike a hivatalosan elismert nyelveknek, hiszen átível az országhatárokon, ezért Brazília és Argentína Paraguayjal határos részén is beszélik.

Gustavo Gonzalez, a projekt munkatársa a Fides missziós hírügynökségnek elmondta, Paraguay területén eddig a fővárost, Asunciónt kivéve a szentmisét kizárólag spanyol nyelven mutatták be, és csak a homíliát tartották az őslakosok anyanyelvén.

A jezsuiták kezdeményezése a guarani nyelv hetén indult el, amely az UNESCO által 2019-re meghirdetett őslakos nyelvek nemzetközi évének fontos helyi eseménye.

* * *

Az első jezsuita szerzetesek az 1560-as években érkeztek Dél-Amerikába, és rövidesen megkezdték hittérítő munkájukat a guarani indiánok között. Nemcsak megkeresztelték az indiánokat, hanem egy teljesen új életformára tanították meg őket, mert letelepítették, és földművelésre, valamint kétkezi munkákra oktatták őket. Az általuk kialakított vallási és termelői közösségeket nevezték „redukciónak” (reducción). A legelső ilyen indián közösséget 1608-ban alapították „Reducción de San Ignacio Guazú” néven a mai Paraguay területén. A missziókban az indiánok szigorú fegyelemben éltek, naponta nyolc órát dolgoztak. Minden a közösség tulajdonában volt, a házak és a földek, s a javakat a végzett munka arányában osztották el. Vezetőiket maguk választották, jogaikat és kötelességeiket törvénykönyv szabályozta. A jezsuita szerzetesek meglátták és felhasználták a guarani indiánok sajátos képességeit: rendkívüli kézügyességüket és kiváló zenei talentumaikat, melyeket a guaranik felemelkedése és evangelizációja érdekében hasznosítottak. A közel kétszáz éven át működő guarani katolikus közösségi telepek (redukciók) a 18. század második felében számos politikai nehézséggel néztek szembe, és végül, amikor a jezsuitákat kitiltották a missziós területekről, az egykor virágzó redukciók pusztulásnak indultak, a guarani lakosok elvándoroltak, és az épületeket hamarosan elborította az őserdő mindent elnyelő zöldje.

Forrás: Vatikáni Rádió; Vatican News; Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria