A Rábaközi Boldogasszony búcsúját ünnepelték a csornai premontreieknél

Megszentelt élet – 2019. május 29., szerda | 11:07

A hagyományokhoz híven idén is május utolsó vasárnapján, május 26-án tartották meg az 1757 körül a csornai apátsági templomba érkezett Rábaközi Boldogasszony kegyképének búcsúját.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Bognár István csornai származású győri városplébános volt.

A premontrei templom „Szerecsen Mária” néven emlegetett kegyképét 1757 körül Schrabel (Schrábl) Tádé hozta magával a morvaországi Hradischból (Magyarhradis, Uherské Hradiště). A cseh festőiskolák stílusában készült kép az idők során erősen megbarnult; innen kapta elnevezését.

A kép előtt történt csodás gyógyulások hatására indultak meg a zarándoklatok. Sértetlenül került ki a kép az 1790. évi tűzvészből is, ennek hatására a búcsújárások még több embert vonzottak. Fő búcsúja május utolsó vasárnapján és Nagyboldogasszony ünnepén van.

Bognár István szentbeszédében a premontrei templomhoz fűződő gyermekkori emlékeiről ejtett szót, majd az evangéliumi szakaszhoz kapcsolódóan a béke fontosságát hangsúlyozta.

Arra biztatta a jelenlévő zarándokokat, hogy egyre inkább bízzák magukat a Szűzanya anyai szeretetére, gyakran kérjék az ő közbenjárását, és továbbra is nagy buzgósággal vegyék körül a kegyképet, mert a Rábaközi Boldogasszony nemcsak a múltban, hanem a jelenben is tehet és tesz csodát.

A csornai hívek mellett nagy számban érkeztek – gyalog, biciklivel, busszal – zarándokok a környező településekről is.

A búcsúünnep keretében délután a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodásai részvételével megtartották a szokásos gyermekmegáldást – a Rábaközi Boldogasszony közbenjárását és Szent Fiának áldását kérték a jelenlévők és családjuk életére.

A gyermekeket Boldvai Márton Bertalan és Horváth János áldotta meg.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria