A rábaközi Szerecsen Madonna nyomában

Megszentelt élet – 2019. április 8., hétfő | 13:44

Kevésbé ismert, hogy a csornai premontrei templom kegyképe, a rábaközi Szerecsen Madonna egykor a csehországi Hradisko premontrei apátságának dísze volt. A csornai premontrei plébánia közössége április 6-án kereste fel a mai Olmütz területén található, kórházként működő monostort.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A hradiskói premontrei közösség jelentős szerepet jászott a csornai apátság történetében. A cseh apátságból nemcsak a templom kegyképe érkezett Magyarországra, hanem azok a szerzetesek is, akik a török uralom után újraalapították a csornai szerzetesi közösséget.

A zarándoklat során a résztvevők közösen végezték a zsolozsmát, az apátság templomában tartott szentmise után pedig megtekintették a ma katonai kórházként működő rendházat. Ezután elsétáltak a Szent Vencel-székesegyházhoz, ahol a csornai kegykép mintájául szolgáló szobor előtt énekeltek egy, a rábaközi Szerecsen Madonnához szóló búcsús éneket.

A székesegyházi imádság után rövid sétát tettek Olmütz belvárosában, megtekintették a világörökség részét képező főteret, majd a hazaindulás előtt lehetőség volt megkóstolni a helyi söröket is.

Forrás: Csornai Premontrei Apátság Facebook-oldala

Fotó: Molnár Jánosné, Nagy Judit, Kéry Mónika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria