A Szalézi Család napját ünnepelték Péliföldszentkereszten

Megszentelt élet – 2022. április 27., szerda | 9:00

Kibővített tartományi napot tartottak április 23-án Péliföldszentkereszten a magyar szalézi szerzetesek, együttlétre hívva a Szalézi Család országunkban jelen levő ágainak – a szalézi szerzetesek, a szalézi nővérek, a szalézi munkatársak és volt növendékek – képviselőit.

A nap Andrásfalvy János tartományfőnök köszöntőjével kezdődött, amelyben röviden beszámolt a legutóbbi időszakban történt és a várható fontosabb eseményekről.

Ezt követően a jelenlevők csoportokban három előadást hallgathattak meg.

A Segítő Szűz Mária Leányai Intézménye idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A rend magyarországi múltjáról és jelenéről Tóth-Ugyonka Helga beszélt.

Nagy Ágnes nővér a közelmúltban átvett maklári iskolában folyó munkáról számolt be. Kiemelte: „Nem ronthatunk ajtóstól a házba: először katolikussá, majd szalézivá kell tennünk az átvett intézményt.” Elmondta: olyan apróságokkal kezdték, mint a hétfői „jóreggelt”, a lelki feladatok, a szalézi ünnepek. Nagy örömükre szolgál, hogy a gyerekek és a pedagógusok lassan már kezdenek nyitni, a gyerekek örömmel mennek a szalézi lelkigyakorlatokra.

Costabile Carolina nővér a jelen helyzetről mondott néhány szót. Tíz plusz négy nővér három helyszínen, két közösségben; egy Rómában tanul – ismertette. Felsorolta a várható eseményeket, melyek közül a legjelesebb a Mazzarello Mária-ünnep és az örökfogadalomtétel.

A szalézi szerzetesek részéről a szombathelyi közösség tagjai tartalmas beszámolóval várták az érdeklődőket, és finom oratóriumi teával, amelyet Domonkos atya készített. A szombathelyi szalézi jelenlét múltjáról Csány Péter igazgató tartott beszámolót; a jelenről a közösség legifjabb tagja, Berkeczi Szabolcs beszélt. Domonkos atya felidézte az oratórium hangulatát. Közös énekkel búcsúztak a lelkes hallgatóságtól.

„Szaléziak vagyunk. Ti is – mi is” – kezdte előadását Bángi-Magyar Attila, a szalézi munkatársak koordinátora, aki a Szalézi Család tagjainak igyekezett képet adni a magyar szalézi munkatársak jelenlegi helyzetéről és terveiről. Szót ejtett arról is, milyen helyet foglal el ez a csoport a Szalézi Családban és milyen együttműködési lehetőségek vannak, illetve lehetnének még a szerzetesi család többi ágával.

Délben szentmisével ünnepelték Szent Adalbert vértanú, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye védőszentjének ünnepét. A szertartást Segítő Szűz Mária áldásával zárta a tartományfőnök.

A résztvevők együtt fogyasztották el az ünnepi ebédet, terített asztal mellett folytatva a beszélgetést.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria