A szeretet legyen engedelmességük alapja – Szerzetesi fogadalomújítást ünnepeltek Kisvárdán

Megszentelt élet – 2019. január 30., szerda | 14:36

Szent Angélára, az orsolyita rend alapítójára emlékeztek liturgikus emléknapján, január 27-én a kisvárdai Szent László-iskola diákjai és tanárai. Az ünnepi szentmisén a rendi hagyomány szerint megújította negyven évvel ezelőtt tett fogadalmát Ignácia orsolyita nővér.

Ignácia nővér rendtársával, Františka nővérrel együtt két éve van jelen a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium Általános Iskola, Óvoda és Kollégium életében. Kálmán József iskolalelkész homíliája elején felhívta figyelmet: a szentmisén olyan eseménynek lesznek tanúi, amire még nem került sor a kisvárdai templomban.

A fogadalomtétel megújítása előtt megemlékeztek az orsolyita rend alapítójáról, Merici Szent Angéláról, aki elsősorban a lányok, nők számára kívánt egzisztenciális biztonságot és lelki támaszt nyújtani, amikor 1535-ben létrehozta az itáliai Bresciában az első női „világi” tanítórendet. Angéla a lányok és asszonyok vallásos nevelése révén kívánt hozzájárulni a családok és az Egyház megerősítéséhez.

Szent Angéla az istenszeretetet állította az orsolyiták életének középpontjába. „Arra a nagy megtiszteltetésre vagyunk hivatva, hogy Isten Fiának jegyesei és királynék legyünk a mennyben” – írta a regulában 1535-ben. Fölajánlotta szívét Istennek, hogy azt ő tisztítsa meg „isteni szeretetének lángoló tűzhelyén”. A társaság tagjaitól pedig azt kérte, hogy „a szeretet legyen engedelmességük alapja és minden cselekedetük forrása” (Regula, 6, 9, 10). Szent Angéla példája arra tanít minket, hogy váltsuk valóra terveinket, ne riadjunk vissza az akadályoktól, és vigyük végbe azt a küldetést, amire Isten meghívott bennünket.

A szentmisében Ignácia nővér megújította a tisztaságra, a szegénységre és az engedelmességre vonatkozó fogadalmát, amit negyven évvel ezelőtt a Szent Orsolya Rend Római Uniójának Konstitúciójában előírt életmód szerint fogadott.

A liturgia után az intézmény igazgatója köszöntötte Ignácia nővért, aki elmondta, hogy ez volt az első nyilvános fogadalomtétele, mert megyven évvel ezelőtt Csehszlovákiában, szülőhazájában nyíltan nem vallhatta meg Jézushoz fűződő elkötelezettségét.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda (Kisvárda)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria