A szerzetesi egyesület várja a jelentkezőket az októberi idősgondozási konferenciájára

Megszentelt élet – 2021. szeptember 20., hétfő | 13:51

A 2021 márciusában megalakult Szerzetesi Fenntartású Szociális Intézmények Egyesületének célja, hogy egységes érdekképviseletet és szakmai fórumot biztosítson a szociális intézményt fenntartó szerzetesrendek, világi társaságok, valamint apostoli élet társaságai és az általuk fenntartott szociális intézmények vezetői számára.

Az együtt gondolkodás, az összehangolt közös munka igénye nem új keletű a szerzetesi fenntartású intézmények esetében. A rendszerváltozás, valamint a női és férfi szerzetes-elöljárók konferenciájának megalakulása óta időről időre felmerült a szociális területen, különösen az idősgondozás területén aktív rendek szorosabb szakmai együttműködésének szándéka. 2018-ban, egy a Szerzetesi Iroda által megrendezett, a szociális ellátórendszerről szóló konferencián aztán az intézményesített összefogás igénye is megfogalmazódott. Közel hároméves szervezőmunkát követően pedig az elgondolásból valóság lett.

A szerzetesi egyesületet háromtagú operatív elnökség vezeti, amelynek tagja Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Dobszay Benedek OFM, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány vikáriusa, valamint Nagy Viktor, az Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonának főigazgatója.

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott, október 19-én megrendezendő konferencia célja, hogy az idősgondozás területén tapasztalható aktuális trendek, irányok és változások kapcsán konzultációs fórumot biztosítson az érintettek számára. A rendezvénynek a ferencesek újonnan átadott Pasaréti Közösségi Háza ad otthont.

Nagy öröm a rendezvény szervezői számára, hogy olyan előadók fogadták el meghívásukat, akik az elmúlt években jelentős hatást gyakoroltak a magyar szociális ellátórendszerre. A témák között szerepelnek például az idősgondozás innovatív lehetőségei, az intézményfejlesztés, bemutatkozik egy másik egyházi szereplők által létrehozott összefogás, az Egyházi Kórházak Egyesülete, de hallhatunk referátumot a szerzetesi idősgondozás lehetséges jövőképeiről és az egyházi fenntartás aktuális, sokakat foglalkoztató egyéb kérdéseiről is.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezés módja: a résztvevők nevének és szervezetének/intézményének megadásával a szerzetesiszovetseg@gmail.com e-mail-címen.

Forrás és fotó: Szerzetesi Fenntartású Szociális Intézmények Egyesülete

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria