Átadták a ciszterci nővérek monostorának új gyümölcsfeldolgozó üzemét Kismaroson

Megszentelt élet – 2022. március 9., szerda | 17:35

Március 7-én Kismaroson átadták a ciszterci nővérek Boldogasszony-monostorának új gyümölcsfeldolgozó üzemét.

A manufaktúra küldetése kettős: segítséget nyújt a környéken élő kistermelők számára az alapanyagul szolgáló gyümölcs felvásárlása révén, egyben a termelésen és értékesítésen keresztül hozzájárul a nővérek önfenntartásához.

A kismarosi ciszterci Boldogasszony-monostor szerzetesei a 90-es évek végén kezdtek el a monostor környezetében termett ribizliből lekvárt készíteni, először csak saját fogyasztásra. 2003-tól nagyobb mennyiségben vásároltak fel bodzát és főleg piros bogyós gyümölcsöket a környékükön élő kistermelőktől kölcsönös segítségnyújtási céllal.

A szörpök, lekvárok, ivólevek és teák előállítása hamarosan üzemi körülmények közé került szolgálva a monostor megélhetését, de teljesítve a közvetett evangelizációs küldetést is, amelyet a szerzetesek magukénak vallanak: munkájukon és a termékeken keresztül Isten szépségét és jóságát hírül adni a világnak.

A ciszterci rend tagjai hagyományosan mezőgazdasági munkát végeztek évszázadok óta, ezért a kismarosi nővérektől sem állt távol ez a feladat. Egészséges alapanyagokat dolgoznak fel, kímélő technológiával, tartósítószerek nélkül, és figyelnek arra is, hogy a csomagolás esztétikus legyen.

A most átadott üzem alapkövét 2018-ban tették le, több mint 350 millió forintos állami támogatásból épült meg három ütemben. A korszerű manufaktúra létesítésével kevesebb idő alatt, jobb minőségben, modern gépek segítségével tudják folytatni a tevékenységet. Az üzem éves termelése a tervek szerint és a próbaidő tapasztalatai alapján közel 10 t/év lehet. A gépek karbantartása és szállítási feladatok kivételével minden munkafolyamatot a nővérek végeznek mindennapi életük részeként. A termékeket egyházi központokban, látogatóközpontok ajándéküzleteiben, néhány piacon, vásárcsarnokban tudják értékesíteni.

Az átadáson jelen volt és köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő és Dr. Horváth Olga OCist, a kismarosi monostor apátnője.

Az átadás után Marton Zsolt váci megyéspüspök megáldotta a gyümölcsfeldolgozót. Ezt követően a vendégek üzembejáráson ismerkedtek meg a munkafolyamatokkal.

A gépek mellett kiállított tablók a kezdetektől a mai állapotig kísérik végig a manufaktúra fejlődését.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria