Átadták a pálos tanösvényt Balatonszemesen

Megszentelt élet – 2022. április 29., péntek | 17:25

A települést és az egykori pálos kolostort, az ott kialakított emlékhelyet összekötő útvonalon két kilométer hosszú tanösvényt alakítottak ki, amelyet április 23-án adtak át a „Pálos agapé” rendezvény keretében.

A tanösvényen tájékoztató táblák adnak információkat a pálos rend és a Mindszent-kolostor történetével kapcsolatban, illetve különböző idézeteket tartalmazó táblák segítik a zarándokok, látogatók lelki elmélyülését az út során.

A Pálos agapé elején Németh Kornélné polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Györfi Szabolcs pálos szerzetes megáldotta a tanösvényt.

A program ezt követően a Latinovits Művelődési Házban folytatódott, ahol a polgármester bevezetője után Györfi Szabolcs pálos szerzetes tartott előadást Régészeti kutatások pálos szemmel címmel, melyet Barátok a Barát-dűlőben – A balatonszemesi Mindszent-kolostor feltárása című, Czigóth Sándor által készített film vetítése követett.

A film után Végh András egyetemi docens, ásatásvezető (PPKE BTK Régészettudományi Intézet) tartott összegző előadást a Mindszent-kolostorhoz kapcsolódó ásatásokról, majd Takács Miklós egyetemi tanár (PPKE BTK Régészettudományi Intézet) tartott előadást Pálosok a délvidéken címmel, végül pedig Papp Attila, a Civil Régészeti Alap Egyesület vezetőjének a Közösség és régészet, avagy hogy épül fel egy turisztikai brand című előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Forrás és fotó: Pálosrend.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria