Az Eucharisztia jegyében szerveztek lelkigyakorlatot a miskolci minorita templomban

Megszentelt élet – 2019. november 20., szerda | 9:52

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a miskolci minorita templomban november 15-én és 16-án lelkigyakorlatra várta a híveket Szalkai Zoltán József plébános. A meghívott előadó Török Csaba, az MKPK televíziós referense, főiskolai és egyetemi tanár volt, aki három előadást tartott az Eucharisztiáról.

A program péntek este szentmisével kezdődött, ennek keretében hangzott el az első előadás, amelynek témája az Eucharisztia mint hitünk szent titka volt. A szentmise végén szentségi áldásban részesültek a hívek.

Szombat reggel folytatódott a program a nemrégiben igényesen felújított emeleti hittanteremben. Török Csaba második előadásában a hívek szolgálatáról beszélt. Elmondta, hogy a szentmisében nagy jelentősége van az olvasmány és a szentlecke érthető tolmácsolásának, hiszen elhangzik, hogy „Ez az Isten igéje”. Szólt arról, hogy az igazi keresztény ember számára a keresztség életre szóló életforma kell hogy legyen. Fontosnak tartja, hogy aki részt vesz a szentmisén, ismerje, értse és átélje a liturgiát, hangos imával, énekkel kapcsolódjon be a szentmisébe.

A résztvevők ezután kiscsoportos keretek között, adott szempontok szerint elmondhatták a hitélettel kapcsolatos gondolataikat, tapasztalataikat, amelyeket a csoportvezetők összegezve tolmácsoltak a hallgatóságnak.

Ezt követte Török Csaba harmadik, közvetlen hangvételű előadása, melyben többek között arról szólt, hogy mennyire fontos a misszió az Eucharisztia átadásában, hiszen valami jót szeretnénk átadni másoknak, de a belső örömöt is megtalálhatjuk ebben a misszióban. Beszélt az előadó a megváltás titkáról, a felajánlásról, amely a teljes életünk felajánlását is jelenti.

„Kereszténynek lenni nem gőgös magatartást jelent, mert ebből nem lesz evangelizáció! Az Egyházban mindenkinek helye van, az Egyház mindenkinek az anyja. Az evangelizációban a potenciális testvért keresem!” – hagsúlyozta Török Csaba.

A program szentmisével ért véget. Szalkai Zoltán József köszönetképpen a vendég előadónak fotóalbumot ajándékozott, amely nemrégiben készült a miskolci minorita barokk műemlék templomról.

A szentmise záróáldását követően agapéval ért véget a program a minorita rendház éttermében.

Szöveg és fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria