Baán Izsák lesz a bakonybéli bencés monostor új perjele

Megszentelt élet – 2019. augusztus 27., kedd | 15:23

Hortobágyi Cirill OSB főapát szeptember 1-jétől Baán Izsákot nevezte ki a bakonybéli monostor perjelének.

„Közösségünk egy több hónapos folyamat során gondolkodott az elöljárói szolgálatról, melynek eredményeként Ábel atya, aki immáron tizenkét éve látta el ezt a feladatot, átadja a stafétabotot Izsák atyának” – számol be a szerzetesi közösség a döntés hátteréről Facebook-oldalán.

Halmos Ábel OSB továbbra is a bakonybéli testvéri közösség tagja marad, és plébánosként gondoskodik a falu híveiről.

Baán Izsák szeptember 1-jén, a 9.30-kor bemutatott vasárnapi szentmisén kezdi meg szolgálatát Hortobágyi Cirill főapát áldásával. A közösség szeretettel várja a szentmisére minden kedves barátját, és kéri, hogy imádsággal támogassák új elöljárójukat.

* * *

A bakonybéli völgyben Szent István, első királyunk alapított szerzetesi közösséget 1018-ban. A Bajorországból érkező Szent Günter, aki Gizella révén a király rokona volt, remeteközösséget hozott létre: a völgyben kunyhókban és barlangokban élő szerzetesek mindennapjait az imádság és a munka, a magány és a találkozások ritmusa alakította – olvashatjuk a monostor weboldalán.

Ehhez a közösséghez csatlakozott később, 1023 körül a Velencéből érkezett Szent Gellért is, aki hét évet töltött a monostorban.

Az alapítók Szent Mauríciuszt választották védőszentül: egy római katonaszentet, aki több ezer társával együtt a 3. század végén szenvedett vértanúhalált, mert nem volt hajlandó ártatlan keresztényeket üldözni.

1693-ban Göncz Celesztin pannonhalmi szerzetes lett Bakonybél apátja. Vele kezdődött a török kor utáni újraalapítás több évtizedes folyamata. Az 1720-as években zajló betelepítésnek köszönhetően megszületett az újkori Bakonybél község; a monostor barokk épületegyüttese pedig 1754-re lett teljesen kész.

1950-ben a történelemben immár harmadszor kellett a szerzeteseknek elhagyniuk a monostort; 1998-ban térhettek vissza.

A bencés közösség az alapítás 1000. évfordulója alkalmából 2018-ban nagyszabású felújításba kezdett, a beruházás első üteme zárult idén áprilisban.

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz-monostor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria