Beöltözést és fogadalomtételt ünnepelt a világi domonkos közösség Sopronban

Megszentelt élet – 2021. május 26., szerda | 13:11

Május 22-én, szombaton a soproni Szent Júdás Tádé domonkos templomban beöltözést és fogadalomtételt ünnepelt a domonkos rend világi közössége. A szentmisét Jean-Yves Brachet OP, a soproni világi domonkos közösség rendi asszisztense mutatta be. Koncelebrált Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora, Halmos Ábel OSB, valamint Szabó Bertalan OP soproni házfőnök.

A szentmisén szolgált Jákob bencés testvér Bakonybélből és Jozef domonkos testvér Sopronból. A szertartáson részt vett Kőrösiné Merkl Hilda, a világi domonkos közösségek magyarországi elnöke, valamint több testvér az ország különböző pontjairól.

Az ünnepen Szegediné Sóvári Anita magára öltötte a domonkos rend fehér skapuláréját és átvette a Szent Domonkos Rendjének világi közösségei szabályzatát, ezzel megkezdve egyéves újonc idejét. Bogdán Réka Katalin nővér, aki győri lakosként csatlakozott a soproni közösséghez, élete végéig szóló (örök) fogadalmat tett, Kiss Jenő Jordán testvér és felesége, Kiss Rozália Franciska nővér pedig három évre szóló ígérettel kötelezte el magát arra, hogy a világi domonkos közösség szabályzata szerint fog élni.

Prédikációjában Jean-Yves atya az elköteleződésről és az irgalomról szólt: irgalmat kérünk fogadalmainkban Istentől és egymástól, ezért nekünk is irgalmasnak kell lennünk önmagunkhoz és egymáshoz.

A fogadalomtételekre a prédikáció után került sor. Katalin és Franciska nővér, valamint Jordán testvér letérdelve a közösségvezető kezébe tették le az ígéretet, majd a Szentírást homlokukhoz érintve a következő küldetést kapták: „Vedd a béke evangéliumát, legyen szívedben és szádban, hogy amint életmódoddal tanúságot teszel róla és hűen hirdeted, válj a föld sójává és a világ világosságává, Isten dicsőségére és a lelkek üdvére. Ámen.”

A világi domonkos hivatást csak közösségben lehet megélni, így a fogadalom letétele után békecsókkal köszöntötték a közösség tagjai az új testvéreket, majd köszöntötték őket a domonkos atyák is, hiszen a fogadalmasok elköteleződésükkel a domonkos rend és család tagjaivá váltak.

A domonkos rend idén ünnepli a rendalapító, Szent Domonkos halálának és a rend magyarországi megtelepedésének 800. évfordulóját. A soproni Szent Domonkosról Nevezett Világi Domonkos Közösség számára nagy öröm, hogy a jubileumi évben új tagokat köszönthettek – így hat örökfogadalmas, két ideiglenes fogadalmas és egy újonc testvér alkotja a közösséget.

Bogdán Réka Katalin örökfogadalmas nővér tanúságtétele ITT olvasható.

Forrás és fotó: Domonkosok.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria