Böjti receptek a bakonybéli bencésektől: János testvér kardamomos tejberizse

Megszentelt élet – 2019. április 4., csütörtök | 14:11

János testvér, aki a testvérek közül a konyháért felel, a nagyböjti időszakban különleges recepteket ad közre a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor Facebook-oldalán.

Tejberizs vagy „tejben rizs” – éltek a hiperkorrekció nyelvi eszközével a ’90-es években egy szegedi önkiszolgálóban (ugyanott „darázs metéltet” is lehetett kapni). A kardamom a gyömbérrel rokon fűszer, indiai eredetű. Fejfájás és puffadás ellen is használják, és a szívizmokra is jó hatással van. Kapható ázsiaifűszer-üzletekben és nagyobb áruházakban.

A hüvelyeket megroppantjuk, kiszedjük belőle a magokat. Ezeket mozsárban megtörjük, esetleg elektromos kávédarálón ledaráljuk – a kávénak jót tesz, érdemes kipróbálni, hogy a kotyogóba tesz az ember egy kis őrölt kardamomot a kávé mellé.

Az őrleményt a megmosott rizzsel, csipetnyi sóval és kevés vajjal összekeverjük. A rizs főzése olyan, mint a teremtett világ: minél kevésbé nyúl bele az ember, annál jobb. A kardamomos rizst feltesszük főni tejjel – ha jó az edényünk – vagy vizezett tejjel, ha félünk, hogy leég. Aki keményebben szereti a rizst, annak a rizs térfogatának megfelelő folyadékot javaslok, aki nagyon puhán, annak a kétszeresét.

Én másfélszeres folyadékkal szoktam csinálni. Lefedve, lassú tűzön főzzük, amíg a leve el nem fő. Nem kavargatjuk, nem nyúlunk hozzá! Ha elfőtte a levét, a tűzről levesszük, de kihűlésig benne hagyjuk az edényben, a gőzben még puhul. Lehet fagylaltadagolóval porciózni vagy fagylaltoskehelybe tölteni. Aki nem túl édesszájú, annak jó így is, de természetesen meg lehet cukrozni (elkészülés után, mert különben leéghet), vagy lehet rá lekvárt, mézet, juharszirupot tenni. Nekem így, natúran ízlik a legjobban.

Kardamom mellett tehetünk bele mazsolát, vagy használhatunk a kardamom helyett szegfűszeget. Egyébként ahogy a kardamom, a szegfűszeg is jó a kávéba.

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz-monostor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria