Dezsőke, a Laczkó Dezső Múzeum új kabalaállata

Megszentelt élet – 2018. december 18., kedd | 11:22

December 6-án mutatták be a nyilvánosság előtt a piarista tanárról elnevezett veszprémi Laczkó Dezső Múzeum új kabalaállatát.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, amely alapítója, Laczkó Dezső (1860–1932) piarista tanár nevét viseli, ez év őszén kabalaállatot választott egy kavicsfogú álteknős (Placochelys placodonta) személyében, akit Dezsőkének neveztek el.

A figurát december 6-án mutatták be Veszprémben.

Ez a közel méteres hosszúságú őslény a késő triász idején, mintegy 220-230 millió évvel ezelőtt élt, a Tethys-óceán egyik öblében. Furcsa nevét azért kapta, mert a ma élő tengeri teknősökhöz hasonló külsővel rendelkezett, erős, kavics alakú fogai pedig valószínűleg a kemény héjú kagylók és csigák házának feltörésére szolgáltak. Fejkoponyáját, hátpáncéljának és csontjainak töredékeit Laczkó Dezső 1899-ben találta meg a veszprémi Jeruzsálem-hegy kőbányájában. A lelet még ma is a Magyarország területén talált legjelentősebb őslénymaradványok közé tartozik. Az álteknős elsőnek talált maradványait a Magyar Földtani Intézet, Laczkó Dezső őslénytani gyűjteményét a Bakonyi Természettudományi Múzeum őrzi.

Dezsőke alakját Kovács Ilona papírrestaurátor tervezte. A tervezés során alapvető szempont volt, hogy hasonlítson az egykori őslényhez, ugyanakkor szerethető figura maradjon.

Forrás és fotó: Piarista.hu/Laczkó Dezső Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria