Elhunyt František Lízna SJ, aki Esterházy János közbenjárásának tulajdonította gyógyulását

Megszentelt élet – 2021. március 5., péntek | 15:08

Életének 79., papságának 47. évében, türelemmel viselt, hosszú betegség után, Covid-fertőzés következtében március 4-én elhunyt František Lízna cseh pap, szerzetes, a szegények támogatója, börtönlelkész – adta hírül Balga Zoltán prágai magyar lelkész.

František Lízna SJ 1941-ben Jevíčkóban született, 1968-ban lépett be a jezsuita rendbe. 1974-ben szentelték pappá, ám egészen 1989-ig nem kapta meg az úgynevezett állami jóváhagyást. Különböző fizikai munkákat végzett, s eközben politikai okokból öt alkalommal börtönbe is került. A Charta 77 egyik aláírója (a csehszlovák ellenzék 1977-ben közzétett tiltakozása az emberi jogok megsértése ellen – a szerk.). Legfontosabb küldetésének a romák, a hajléktalanok és az elítéltek lelkipásztori gondozását tartotta.

1995 óta a Vyšehorky u Mohelnice-i plébánián szolgált, és egészen a legutóbbi időkig ezzel párhuzamosan a közeli mírovi fegyház börtönlelkésze volt. 1992 óta szolidaritásból roma nemzetiségűnek vallotta magát. Kitüntették a František Kriegelről elnevezett díjjal az elítéltek áldozatos lelkigondozásáért, illetve a Tomáš Garrigue Masaryk-díjjal a demokráciáért és az emberi jogokért kifejtett tevékenységéért. 2020 márciusában Esterházy-díjjal is elismerték munkásságát. Börtönlelkészként találkozott Esterházy János nevével, és a mírovi börtön olyan rabjaival, akiknek személyes élményeik voltak a szent életű mártírról.

Lízna atya súlyos daganatos betegséggel küzdött. 2007-ben az olmützi Szent Vencel-székesegyházban Esterházy János lelki üdvéért szentmisét mutattak be, a felvidéki hívek akkor és a későbbiek során is buzgón fohászkodtak az atya gyógyulásáért.

Az emlékezetes szentmisét megelőző napon, az olmützi érseknél tett látogatás során értesült az Esterházy-tisztelők kisebb küldöttsége arról, hogy Lízna atya súlyos beteg. Esterházy Alíz is jelen volt a beszélgetésen. A találkozón jelen lévő papok is tanúsítják, az olmützi érsek arra buzdította őket, hogy Esterházy János közbenjárását kérve igyekezzenek a beteg szerzetes számára gyógyulást kieszközölni az Úrnál; egy ilyen csoda jelentős bizonyítékként szolgálna a felvidéki államférfi boldoggá avatásában.

Az orvosok már lemondtak František Lízna atyáról, a rák elhatalmasodott a szervezetében. Ő néhány héttel az olmützi szentmise időpontja után mégis ukrajnai zarándokútra indult, amelyet Esterházy Jánosért ajánlott fel. 1600 kilométer megtétele után gyógyultan tért haza.

Egy évvel később értesült a magyarok Esterházy János közbenjárásáért mondott imáiról, és azóta meggyőződése volt, hogy a felvidéki mártír közbenjárására gyógyult ki a végzetes betegségből. František Lízna tanúságtevőként szerepel Esterházy János boldoggáavatási perében.

Forrás: Balga Zoltán prágai magyar lelkész

Fotó: MTI/Kovács Tamás; Felvidék.ma; Balga Zoltán 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Az Esterházy-díj átvételén 2020-banLízna tanúságtétele Esterházy Jánosról 2017-ben AlsóbodokonJan Janků, Esterházy János rabtársa temetésén