Elhunyt a jezsuita Stan Swamy, az őslakos indiai törzsek jogvédője

Megszentelt élet – 2021. július 7., szerda | 18:57

Stan Swamy SJ 84 évesen vesztette életét Mumbaiban azok után, hogy az indiai hatóságok „maoista terrorizmussal” vádolták meg, és tavaly októberben börtönbe zárták, majd súlyos egészségi állapota miatt idén május vége óta kórházban ápolták. Swamy atya évtizedeken át az indiai őslakos törzsek és a dalitok jogvédője volt.

Stan Swamy, teljes nevén Stanislaus Lourduswamy 1937. április 26-án született Tamilnádu indiai állam Trichy városában. 1957-ben lépett be a jezsuita rendbe, majd 11 évvel pappá szentelését követően 1981. február 22-én tett örökfogadalmat. Papi szolgálatának első éveiben lelkipásztori tevékenységet folytatott Dzshárkhand államban, majd 1974-től a bengalurui Indiai Társadalmi Intézet munkatársa volt 1991-ig, amikor visszatért Dzshárkhand államba, hogy a helyi emberi jogi szervezettel együttműködésben az adivasi őslakos népességet segítse szociális tevékenységével. 1997-től Ráncsi városában élt és a bennszülötteket támogatta, egészen addig, amíg 2020 októberében az indiai hatóságok a Mumbai-i Taloja börtönbe vitték.

Stan Swamyt 83 évesen tartóztatták le 15 másik, az emberi jogok védelméért küzdő személlyel együtt, akiket „maoista terrorizmussal” és a maoista lázadókkal való bűnrészességgel vádoltak meg, továbbá azzal, hogy 2018-ban részt vettek a Bhima Koregaon-ban kitört zavargásokban. Az ellene felhozott vádakat Swamy atya mindig elutasította, a zavargások helyszínén még csak nem is volt jelen.

A jezsuita szerzetes valójában évtizedeken át, csaknem 50 éven keresztül az őslakos adivasi népesség erdőhasználati jogaiért küzdött, amely során a hatóságokkal is többször összetűzésbe került; az utóbbi 15 évben pedig azon bennszülöttek jogai mellett állt ki, akiknek a kormány jogtalanul el akarta venni a földjeit.

Október 8-i bebörtönzése után május 28-án a mumbai-i Szent Család katolikus kórházba került, mert egészségi állapota folyamatosan romlott, a börtönben koronavírussal is megfertőződött. A Parkinson-kórban szenvedő pap a börtönben egyre törékenyebbé vált, nem volt képes járni és táplálkozni sem, vérnyomása alacsony volt. Az indiai igazságszolgáltatás a szerzetes óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét is elutasította annak ellenére, hogy egészségi állapota rohamosan romlott, és számos felhívás érkezett szabadon bocsátására. Swamy atya pár nappal ezelőtt szívrohamot kapott. Halálát a Covid-19 vírusfertőzés, a Parkinson-kór, a börtönbeli kedvezőtlen körülmények és a megfelelő orvosi ellátás hiányának együttese okozhatta.

Cedric Prakash indiai jezsuita társa szerint Stan Swamy a „béke és az igazságosság vértanúja, aki egész életét a peremre szorult embertársainak védelmére szentelte, önzetlenül és elkötelezetten. Swamy atya története szimbolikus jelleget ölt ezek után, kiindulópontként és ihletként szolgálva minden olyan ember számára, aki a szegényeket segíti missziós küldetése során, amelyet Krisztus nevében végez. Az Osservatore Romano vatikáni napilap Stan Swamy haláláról megjelent cikkét így zárja: „Az a tény, hogy egy, az őslakosok társadalmi előmenetelében elkötelezett szerzetest hamis vádakkal illetnek a terrorizmusellenes törvény értelmében, komoly és súlyos kérdéseket vet fel a demokrácia stabilitásával és a jogállamisággal kapcsolatban Indiában, ahol a politikai hatalmak törvénytelen eszközöket használnak ahhoz, hogy a kellemetlenséget jelentő személyektől megszabaduljanak”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria