Elhunyt Notker Wolf OSB, a bencés rend korábbi apátprímása

Megszentelt élet – 2024. április 4., csütörtök | 19:40

„Nagy szomorúsággal értesültünk arról, hogy Notker Wolf OSB apát Olaszországból való hazatérése közben, április 2-án kevéssel éjfél előtt elhunyt”– adták hírül a német bencések a 83 éves szerzetes halálát a Szent Ottilia Főapátság közösségi oldalán. Ennek az apátságnak volt 1977 és 2000 között elöljárója Notker Wolf.

Egy szabó fiaként, Werner Wolf néven született a németországi Bad Grönenbachban, Allgäu régióban. Korai tanulmányait az Oberrealschule Memmingenben (ma Bernhard-Strigel-Gymnasium) és a Rhabanus-Maurus-Gymnasium St. Ottilienben végezte, ahol 1961-ben érettségizett. Ezt követően kérvényezte, hogy beléphessen a Szent Ottilia Főapátság bencés kolostorába. 1962. szeptember 17-én tette le a bencés szerzetesi fogadalmat, és Szent Notker tiszteletére a Notker nevet vette fel. Ezt követően filozófiai tanulmányait Rómában kezdte meg a bencés Pápai Szent Anzelm Egyetemen. 1965-ben a müncheni Lajos–Miksa Egyetemen tanult, a teológia, a filozófia és a természettudományok (zoológia, szervetlen kémia és csillagászattörténet) interdiszciplináris területeire koncentrált. Pappá 1968. szeptember 1-jén szentelték a Szent Ottilia Főapátságban. 1970-ben visszatért Rómába, kinevezték a természetfilozófia és tudományfilozófia professzorává a Pápai Szent Anzelm Egyetemen. 1974-ben ugyanezen intézményben filozófiai doktori fokozatot szerzett, doktori disszertációjának címe: A sztoa ciklikus világmodellje: hozzájárulás az örök visszatérés történetéhez.

Három évvel később, 1977. október 1-jén a Szent Ottilia Főapátság ötödik főapátjává választották. Ez egyben azt is jelentette, hogy ő lett a világszerte kolostorokkal és alapítványokkal rendelkező Szent Ottilia Bencés Kongregáció apátelnöke. Ebben az időben ennek a kongregációnak több mint húsz kolostora és több mint 1100 szerzetese volt szerte a világon. E kongregáció szerzeteseit misszionárius szerzeteseknek nevezik, és Wolf nemzetközi szinten kórházak, iskolák, főiskolák és kolostorok létesítésével teljesítette megbízatását.

2000. szeptember 7-én a Bencés Konföderáció több mint 260 apátja gyűlt össze Rómában, ahol a Szent Benedek-rend 9. apátprímásává választották Wolfot. Bár ez kevés valódi hatalmat jelent az autonóm kolostorok, szerzetesi kongregációk felett, a pozíció lehetővé tette számára, hogy a bencés rend látható jelenlétét biztosítsa a nagyvilág számára. Az apátprímási tisztséget XIII. Leó pápa hozta létre 1886-ban, hogy a bencés közösséget a Vatikánnal és a polgári hatóságokkal való kapcsolattartóként szolgálja, előmozdítsa a különböző autonóm bencés kolostorok és kongregációk közötti egységet, és képviselje a rendet a világ vallási összejövetelein. Az apátprímás a római Sant’Anselmo all’Aventino prímási apátságban lakik, valamint a Pápai Szent Anzelm Egyetem nagykancellárjaként szolgál.

2016. szeptember 9-én Gregory Polan apát apátprímássá választásával Wolf tizenhat éves szolgálata véget ért a bencés konföderációban. Visszatért a Szent Ottilia Főapátságba, és szerzetesként folytatta életét. Mindig is értett a zenéhez, amit a gregorián énekek komponálásában, a fuvolajátékban és a Feedback nevű rockzenekarban elektromos gitározással bizonyított.

Szívügye volt a vallásközi párbeszéd, a környezetvédelmi kérdések, a felelős bevándorlási politika, valamint az etikus vezetés és menedzsment. Számos könyve, cikke, interjúja, videója, zenei CD-je jelent meg, könyveit, zenei kompozícióit és cikkeit több mint húsz nyelvre fordították le.

Notker Wolf 2024. április 2-án, 83 éves korában halt meg. A gyászmise és a temetés április 6-án, szombaton 10.30-kor lesz a felső-bajorországi emmingi Szent Ottilia Főapátságban.

*

Notker Wolf apát a Bibel TV német nyelvű műsorában osztotta meg emlékeit 2018-ban:

Fordította: Romkat.ro

Forrás: erzabtei.de/nachrufe

Fotó: erzabtei.de/nachrufe, Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria