Éljük és életünkkel hirdessük az evangéliumot! – Ismét megrendezték a Bencés Diáknapot Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2022. június 8., szerda | 14:29

Május 28-án tartották Pannonhalmán a több évtizedes múltra visszatekintő Bencés Diáknapot.

„Bencés iskolai múltunk nemcsak közös élmény – az is persze –, hanem a társadalomért, az Egyházért érzett felelősségtudatunk, elköteleződésünk forrása. A múlt közös élménye hív össze újra és újra bennünket, de Krisztus evangéliuma tart együtt minket” – e szavakkal köszöntötte egykori pannonhalmi bencés diákként Hortobágyi Cirill főapát a Bencés Diáknapra érkezőket, amelyet a járvány miatti hároméves kényszerű szünet után 2022-ben – a hagyományokhoz hűen – május utolsó szombatján ismét megtartottak.

A rendezvény közös imádsággal kezdődött a Szent Márton-bazilikában.

A szentmisén Hortobágyi Cirill főapát beszélt Jézusnak a világban látható és láthatatlan nyomairól. Elsőként arról a lábnyomról, amely a Szentföldön, Jeruzsálemben az Olajfák hegyén lévő kis templomban ma is megtalálható. A hagyomány szerint azok Jézus lábának lenyomatai. A helyszínt úgy tisztelik, mint azt a helyet, amit mennybemenetele előtt utoljára érintett a földön Jézus. Nyomai azonban ott vannak a Szentírásban, a szentségekben is.

A főapát rámutatott, hogy életünk nagy lehetősége Jézus nyomdokába lépni azzal, ahogy éljük a mindennapjainkat. A nyomában járunk, amikor szeretetből elköteleződünk a másik mellett, megbocsátunk vagy bocsánatot kérünk, amikor önzetlenül kedvesek, jólelkűek, szolgálatkészek vagyunk másokkal, és becsülettel, lelkiismeretesen végezzük munkánkat, nem rövidítünk meg másokat.

„Jézus nem azt várja, hogy erőnkön felüli nagy tetteket vigyünk végbe, hanem csak egyszerűen éljük és életünkkel hirdessük az evangéliumot. Találkozzunk újra és újra Jézussal az imádságban, a szentségekben, és találkozzunk az emberekkel!” – mondta Hortobágyi Cirill. Hozzátette: „Ezek a találkozások adnak értelmet az életünknek és hoznak gyógyulást számunkra, az élettel és a találkozásokkal szükségszerűen velejáró sebekre. Mert ő maga ott lesz Szentlelkével.”

A szentmise után Dejcsics Konrád atya és Kiss Zsolt, a bazilika karnagya bemutatták a felújított Podkonický-orgonát, és a vállalkozó kedvű egykori és jelenlegi diákok ki is próbálhatták azt. Majd sörök és virslik mellett találhattak újra egymásra a régi diáktársak.

„A szerda esti mozik jelentették a hét csúcspontját” – nosztalgiázott pannonhalmi diákéveiről Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. A főapát pedig a közös kirándulásokat emelte ki a meghatározó élmények sorából.

A találkozón voltak, akik még csak nemrég hagyták el az alma matert, de olyan öregdiák is, aki hetven éve érettségizett. Az idő azonban mintha eltűnt volna a diáknapon a Pannonhalmi Bencés Gimnázium árkádjainál. Időst és fiatalt egy láthatatlan erő kötötte össze, Máté evangéliuma szinte jelenvalóvá vált: „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok köztük.”

Az idei diáknap témáját a jelenleg különösen is aktuális ősi bencés jelszó, a Pax adta. Ennek jegyében békekonferenciát tartottak a diáknap keretében. Deli Gergely (1998/A) a jog szemszögéből vizsgálta meg a fogalmat, Schmal Dániel (1987/A), az MTA Filozófiai Intézetének igazgatója filozófiai szempontból. Tringer László (1957/B) pszichiáter a személyiség belső békéjéről beszélt.

Előadásában Hortobágyi Cirill főapát felelevenítette a benedikálásakor elmondott idézetet: „A monostor kísérlet arra, hogy a világ egy pici részét ideálisan rendezzük be.” Majd arra hívta öregdiáktársait, hogy saját közegükre, családjukra is tekintsenek így. „Tegyetek meg mindent ezért, és ezzel, úgy gondolom, csatlakoztok Szent Benedek atyánk felszólításához is: »Keresd a békét, és járj utána!«.”

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria