Elkészült a szentendrei Ferences Gimnázium tornacsarnoka

Megszentelt élet – 2021. október 13., szerda | 13:27

Átadták a szentendrei Ferences Gimnázium tornacsarnokát október 6-án; az iskola és a város közösségének szabadidős sporttevékenységét is szolgáló létesítmény megépítéséhez a kormány 2,15 milliárd forinttal járult hozzá.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében azt mondta, a Ferences Gimnázium a térség meghatározó intézménye, közösséget épít nemcsak az iskolán belül, de azon kívül is.

Kiemelte, a kormány az egyházi beruházások támogatásával a Krisztust követő és hazájukat szerető fiatalok nevelését szeretné segíteni.

Berhidai Piusz ferences tartományfőnök a beruházás megvalósításáért köszönetet mondva úgy fogalmazott, a köszönetnyilvánítás soha nem csak lezárni tud valamit, hanem képes megalapozni a későbbi bizalmat, együttműködést, és ilyen módon szolgálni az életet.

Az elkészült csarnok három szintje összesen 3174 négyzetméter, a 20×40 méteres nagytermi pálya mellett az épületben helyet kapott egy kisebb edzőterem is. A lelátókon 260-an férnek el, a csarnok teljes befogadóképessége 1200 fő. Az épületben öltözőket és egyéb kiszolgálóhelyiségeket is kialakítottak, a szomszédos telken egy több mint száz férőhelyes parkoló épült.

A beruházáshoz az iskola fenntartója, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány százmillió forint önrésszel járult hozzá.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott köszöntőjében arról beszélt, hogy az 1948-as államosításkor „minden zsámolyt kirúgtak az egyházi oktatás lába alól”, és a rendszerváltás után is csak minimális támogatás jutott ezeknek az intézményeknek.

Kiemelte, a kormány 2010 óta elkezdte ezeket a zsámolyokat visszarakni a helyükre; most egy zsámoly visszakerült Szentendrére.

Forrás: MTI

Fotó:  MTI/Kovács Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria