Elraboltak egy 83 éves amerikai nővért Burkina Fasóban

Megszentelt élet – 2022. április 11., hétfő | 14:51

Imádkozzunk Suellen Tennyson nővérért, akit április 4-ről 5-re virradó éjjel raboltak el a nyugat-afrikai ország északi részén fekvő Yalgo településen található kolostorból.

Suellen Tennyson nővér misszionáriusként szolgált a Burkina Faso északi részén található yalgói plébánia területén. A történtekkel kapcsolatban Theophile Nare, a kayai egyházmegye püspöke elmondta, hogy a Szent Kereszt Nővérek kongregáció (Suore Marianite di Santa Croce, MSC) 83 éves tagját április 4-ről 5-re virradó éjjel rabolták el ismeretlen fegyveresek, akik a kolostort is megrongálták, ahol rendjének két másik tagjával közösen élt. „Amíg felkutatása nem sikerül, továbbra is imádkozunk Suellen Tennyson nővér szabadon bocsátásáért” – nyilatkozta Nare püspök.

Suellen Tennyson nővér New Orleans-i születésű, 2014 óta végez szolgálatot Burkina Fasóban. Yalgóban lelkipásztori kisegítőként szolgált, és támogatta a plébánia által vezetett klinikán dolgozó embereket.

A Szent Kereszt Nővérei rend elöljárója, Ann Lacour nővér hangsúlyozta, hogy a többi rendtaggal együtt „elsősorban Suellen nővér biztonságáért és a fogságból való szabadulásáért imádkoznak” – áll a New Orleans-i érsekség közleményében.

Ann Lacour nővér imádkozik mindenkiért, akire hatással volt ennek a fegyveres csoportnak az akciója, különösen a nővérekért, akik tanúi voltak a vandalizmusnak és az emberrablásnak. Hozzátette, hogy a kongregáció kapcsolatban áll a kormány vezetőivel, akik ígéretet tettek arra, hogy tájékoztatják őket, amint többet megtudnak. A másik két nővér elmondása szerint, akik a kolostorban tartózkodtak, a mintegy tíz férfiből álló csoport éjjel támadta meg a kolostort, miközben a nővérek aludtak.

Gregory M. Aymond New Orleans-i érsek megjegyezte, hogy Suellen nővér nagy örömmel szolgált sokakat a New Orleans-i érsekségben. „Ma szomorúságunkat és megdöbbenésünket fejezzük ki elrablása miatt, és imádkozunk a biztonságos visszatéréséért.” A főpásztor mindenkit kért, hogy csatlakozzon imáihoz ebben a nehéz időszakban Suellen nővérért és mindazokért, akik ismerik és szeretik őt, illetve a Szent Kereszt rend valamennyi tagjáért.

A 21 millió lakosú Burkina Faso az utóbbi időszakban kihívásokkal néz szembe a belpolitikai válság és a szélsőséges csoportok térnyerése miatt. Számos bejelentés érkezik civilek elleni támadásokról. Yalgo az ország északi részén található Soum tartomány közelében, ahol novemberben két támadás következtében közel 70 ember halt meg. 2022 januárjában katonai puccs döntötte meg Roch Marc Christian elnök kormányát a nyugat-afrikai nemzet egyre mélyülő biztonsági válsága közepette.

Forrás: Vatikáni Rádió; Fides.org

Fotó: Marianites of Holy Cross/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Yalgo