Első alkalommal rendezték meg a bencés pedagógiai napokat

Megszentelt élet – 2019. október 28., hétfő | 19:11

Több mint kétszáz pedagógus vett részt október 24–26-án az első Bencés Pedagógiai Napokon a Pannonhalmi Főapátságban.

A bencés fenntartású iskolák tanárai, igazgatói továbbképzésre és szakmai napokra érkeztek az ország több pontjáról. Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát bevezető előadása mellett Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, továbbá számos tekintélyes szakértő és bencés szerzetes fogalmazta meg a 21. századi keresztény, katolikus iskolák előtt álló kihívásokat és megoldási javaslatokat.

A Szent Benedek-iskolák tagintézményei és a Tihanyi Bencés Általános Iskola oktatóinak a főapátság oktatási igazgatósága és a Katolikus Pedagógiai Intézet (KAPI) szakemberei állították össze a három nap gazdag programját. A résztvevőket a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban szállásolták el, a plenáris előadásoknak az iskola díszterme adott otthont. A tanárok egy része akkreditált továbbképzésben is részesült a KAPI által összeállított tematika szerint. A gyönyörű, napfényes őszi időben közös imádságok, reggeli futás, csapatépítő tréningek is színesítették a programot.

Az egy éve szerveződő program mottóját Hortobágyi Cirill főapát így fogalmazta meg: „Tanárok vagyunk, de ha csak tanítunk, és többé már nem tanulunk semmit, akkor valami nincs rendben!” Rámutatott, hogy ma a rendkívüli technikai fejlődés sok váratlan szituációt teremt. Egy családnak például ma már nemcsak rádiója vagy tévéje van, hanem mindenféle, interneten „száguldozó” kütyüje is. Ennek következtében megváltozik az emberek belső élete, az egymáshoz való viszonyuk. Egyre kevesebb idejük marad arra, hogy beszélgessenek egymással. Nincsenek csöndes, együtt töltött estéik; idegesek, rohannak. Minden felgyorsult, a gyerek élete már nem olyan, mint amilyen a szüleié volt, és a szülő sem igazodik el a gyereke életében. Nagy jelentősége van az egymásra figyelésnek, annak, hogy legyen idő beszélgetnünk egymással. Kiváló alkalom erre minden olyan esemény, amelyen közösen meghallgatnak, megnéznek valamit, utána pedig együtt megbeszélik.

A szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy a pannonhalmi három nap ezekre az alkalmakra teret és időt adjon.

A pedagógiai napok programjáról készült teljes beszámoló ITT olvasható el.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria