Első tapasztalatok a ferencesek Pasaréti Közösségi Háza ingyenes krízisközpontjának működéséről

Megszentelt élet – 2021. október 12., kedd | 20:08

Abortuszt tervező fiatalok, identitásproblémával küzdő kamaszok, válás előtt álló házaspárok, elváltak, gyászoló özvegyek – egyre több segítségre szoruló keresi föl az egy hónapja nyílt budapesti Pasaréti Közösségi Ház krízisközpontjának szakembereit.

Mindössze egy hónapja nyitott meg Buda legújabb közösségi helye, amelynek ingyenesen igénybe vehető „Családi ház” elnevezésű programjai és szakemberei – családterapeuták, szakpszichológusok – folyamatosan fogadják a rászorulókat minden korosztályból.

A Pasaréti Közösségi Ház ugyanis nem csupán kulturális központ; a hitélet, a családpasztorációs tevékenység is fontos részét képezik az intézmény életének.

A TeenStar – kamaszkori szexuálpedagógiai program keretében eddig két csoport telt meg. Ennek keretében olyan témákról beszélnek, amelyeket a fiatalok otthon nem mernek előhozni. Szexualitás, fogamzásgátlás, pornóprevenció, önértékelési zavarok – ezeknek a témaköröknek a feldolgozása mind része a programnak.

Az abortusz előtt állók vagy az arra kényszerült fiatalok életvédelmi krízisközpontjára is nagyon nagy szükség volt Budapest II. kerületében is. Itt az „Elfogadó hely” mentálhigiénés szakembereihez nemcsak az érintett kamaszlányok, hanem a hozzátartozóik is segítségért fordulhatnak.

Négyféle párterápiára jelentkezhetnek be a kapcsolati problémákkal küzdő házaspárok. Ahogy értesülnek a lehetőségről, hétről hétre egyre többen kérnek időpontot. Az elváltaknak életvitelük rendezésében egyházjogász, a trauma feldolgozásában pedig a ferences atyák és szakpszichológusok segítenek, hogy egyedülálló szülőként is boldogulni tudjanak. Csoportos tréningek és személyes kísérés formájában is kérhető segítség – ezekre is nagy az érdeklődés a Pasaréti Közösségi Házban.

Az idős korosztály leggyakoribb problémájával gyászterapeuták foglalkoznak, és természetesen őket is támogatják a közösségi házat fenntartó ferences rend szerzetesei.

További információ a Pasaréti Közösségi Ház honlapján.

Forrás és fotó: Pasaréti Közösségi Ház

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria