Fiatalkorú anyák számára indítottak oktatási programot a szaléziak Egyenlítői-Guineában

Megszentelt élet – 2022. november 15., kedd | 9:48

A szalézi rend az afrikai ország fővárosa, Malabo egyik legszegényebb negyedében folytat missziós tevékenységet. Reintegrációs programjaiknak fontos eleme a fiatalkorú anyák oktatásba és ezáltal a társadalomba, munkaerőpiacra való visszavezetése.

Egyenlítői-Guinea az olajárak világszintű csökkenése miatt mély gazdasági válságot él át, miközben a lakosság nagy része már korábban is súlyos szegénységben élt. A válság miatt számos olajipari létesítmény zárt be, ami jelentősen hozzájárul a még nagyobb munkanélküliséghez.

Malabóban a szalézi szerzetesek plébániát, oratóriumot és egy ifjúsági központot tartanak fenn, továbbá két iskolát, általános és középiskolát, valamint egy szakképző központot is működtetnek.

Helyi tevékenységüknek fontos eleme az a program is, amely olyan fiatal anyáknak szól – különösen azoknak, akik korai terhesség miatt maradtak ki az iskolából –, akiket családjuk elutasított, vagy akik olyan gyermeket nevelnek, akiket az apa családja nem ismert el. Malabóban ugyanis törvény tiltja, hogy ezek a lányok iskolába járjanak. Ha azonban ezeknek a nőknek nincs lehetőségük arra, hogy képzésben vegyenek részt és szakmát szerezzenek, akkor egy olyan rendszer csapdájába kerülnek, amely megbélyegzi és megbünteti, elutasítja és elidegeníti őket anélkül, hogy lehetőségük lenne beilleszkedni a társadalomba és tisztességes munkát végezni. Ebben a különösen összetett kontextusban indították el a szaléziak a „Szakképzés fiatal anyák számára Malabóban” elnevezésű projektjüket, amelyben jelenleg harminc várandós serdülő lány, illetve újszülött gyermeket nevelő tizenéves anya vesz részt, akiknek így lehetőségük van differenciált képzéshez jutni.

Egyenlítői-Guinea független afrikai ország, mely a Gabon és Kamerun között elterülő szárazföldi területeket, valamint az Atlanti-óceánban fekvő néhány szigetet foglalja magába. Területe Magyarországénak körülbelül az egyharmada.

A program révén a szalézi közösség egy különösen diszkriminatív helyzetben vállalja a várandós lányok és a fiatal anyák oktatását.

A projektről angol nyelven IDE kattintva olvashatnak bővebben.

Forrás és fotó: ANS/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria