GSM – Generációk Saját Mobiljai – Kiállítás a Piarista Múzeumban

Megszentelt élet – 2019. november 27., szerda | 9:00

A közelmúltban GSM – Generációk Saját Mobiljai címmel rendeztek kiállítást Szegeden. A tárlat ősszel a túrkevei Finta Múzeumban vendégszerepelt, november végétől pedig a budapesti Piarista Múzeumban tekinthető meg három hónapon át. A megnyitót november 28-án este tartják.

Az időszaki kiállítást a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával rendezte a Neumann Társaság múzeumában (NJSZT ITK, Szeged) a magyarországi GSM mobilszolgáltatás 25 éves évfordulója alkalmából.

A kiállítás szervezői négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör) és egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki az elmúlt huszonöt évben piacra dobott legérdekesebb készülékeket, amelyek között a látogatók saját egykori mobiltelefonjaikat is jó eséllyel viszontláthatják. A népszerű modellek mellett számos ritka, „egzotikus” készülék, prototípus is helyet kapott a tárlaton; megtekinthető lesz például egy olyan, táskányi méretű, analóg Motorola mobiltelefon, amilyennel az első magyarországi mobilhívást indította el Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én. A kiállítás látogatói több tucatnyi különleges formatervezésű készüléken keresztül kapnak arról izgalmas képet, hogyan jutottunk el a külső antennás, nyomógombos készülékektől, napjaink teljes érintőképernyős okostelefonjaihoz, és hogy a dizájn mellett mekkora volumenű technikai fejlődésen ment keresztül a mobiltelefon-gyártás.

A Piarista Múzeum, mint tanító szerzetesrendhez kapcsolódó gyűjtemény, minden olyan kiállítást szívesen lát és fogad be, amely közel áll a diákok, fiatalok világához. Egy ilyen átfogó, színvonalas mobiltörténeti kiállítás pedig igazán érdekes lehet a Z-generáció számára is, amelynek tagjai már az okostelefonok világában szocializálódtak.

A kiállítás megnyitója november 28-án 18 órakor lesz a Piarista Múzeumban (1052 Budapest, Piarista u. 1., V. emelet – bejárat a Piarista Gimnáziumon keresztül). A tárlatot Szalay Imre, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója nyitja meg, majd Képes Gábor, a Neumann Társaság főmunkatársa, a kiállítás társrendezője tart tárlatvezetést a jelen lévő magángyűjtők bevonásával.

A kiállítás 2020. február 29-ig látogatható hétköznapokon 10 és 18 óra között, előzetes bejelentkezéssel, amelyet a muzeum@piarista.hu e-mailcímen lehet megtenni.

Forrás és fotó: Neumann Társaság; Piarista Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria