Gyengéd gesztus – Portréfilm Tornay Krisztina M. Petra iskolanővérről

Megszentelt élet – 2024. július 4., csütörtök | 18:16

A Szent Ágoston-i „Szeress, és így tedd, amit tenni akarsz…” gondolat ihlette tízrészes sorozatban egy-egy szerzetes beszél kedvteléséről, szabadidős tevékenységéről és ezen keresztül az életéről, kapcsolatáról Istennel.

A sorozat készítője, Mészáros Anett szerkesztő forgatókönyvíró-riporter – munkatársa, Bartos Bence operatőr-vágó közreműködésével – különböző rendhez tartozó szerzetesekkel beszélgetett kedvteléseikről, szabadidős tevékenységeikről.

A szerzetesportré-sorozat Gyengéd gesztus című második részében Tornay Krisztina M. Petra, a Boldogasszony Iskolanővérek rendjének tagja osztja meg gondolatait a festészetén keresztül Isten jelenlétéről is.

„Ahol van spiritualitás, ott meg szokott születni mellette a művészet” – vallja Tornay Krisztina M. Petra. – „Ha valahol azt érzékelem, hogy valami igazi – művészi szinten –, tehát szép, akkor szinte biztos kezdek abban lenni, hogy ott élő, eleven spiritualitás van.”

A Boldogasszony Iskolanővérek Markazon egy egyszerű kis házban – amely egy régi iskola és tanítói lak – közösségi házat, képzőközpontot hoztak létre, eredetileg a tanáraik, nővéreik, egytemistáik képzésére (személyiségfejlesztés, közösségfejlesztés). Nevét – Röptető – az egyik nővér adta. „Jólelkű ház” – fogalmaz Petra nővér.

Tornay Krisztina M. Petra nővér, aki többek között szupervizorként is tevékenykedik, azzal szembesült, hogy

rengeteg megakadásnak, erővesztésnek, motivációvesztésnek az az oka, hogy az ember a saját ihletét vagy a saját „belső mozdulatát nem követi, hanem valami mást csinál – vagy megfelelni akar valaminek, vagy fél ettől (...) fél a saját inspirációjától.

Sokszor visszatérő jelenség, hogy van mögötte egy olyan küldetése, egy olyan tehetsége vagy egy olyan nagyon szép megalkotni való terület, amitől visszariad. És ez nagyon szép, hogy erre rá lehet találni.”

„Tanuljuk a teológiában, hogy Istenhez három út vezet: az igazság útja, a jóság útja meg a szépség útja, és hogy egyik sincs meg a másik kettő nélkül” – idézi fel a portréfilmben Petra nővér, aki többek között arról is beszél, hogy a legfontosabb ihletforrásai a gyerekkori élményei – nagymamája kertje, a nagymama világa: egy tanyasi iskola a Zemplémben és annak fényei –, a másik ilyen biztos pont pedig a spiritualitás, a katolikus spiritualitás szakrális alkotásai.

„A Szentlélekkel való együttműködésnek a ritka, tiszta pillanatai azok, amikor valami előáll, vagy heideggeri értelemben megjelenik. Ez nagyon szép, de ehhez nagyon hosszú, tisztogatós út visz. Tehát ez körülbelül olyan, mint a lelkiélet...

a lelkiéletünk jelentős része küzdelem – és vannak az ünnepi pillanatok... Ezt nem lehet megspórolni..., ezen keresztül jutok oda, hogy egyszer csak előáll az, amit nem is vártam. Annál sokkal jobb áll elő.”

A művészet alkotás: valami nem volt, és az egyszer csak lesz – és ez mindenképpen istenélmény – hangsúlyozza Tornay Krisztina M. Petra. – Ez a teremtő gesztus egy erővel teli gesztus, de gyengéd gesztus. „Pusztán erővel nem megy, hanem

meg kell érkezni oda, ahol van bennem a gyengédség

– például az anyaggal kapcsolatban, vagy a témával, vagy önmagammal...”

„Ha az a kérdés, hogy Istent meg lehet-e festeni, akkor nem hinném, hogy meg lehet, vagy ez nem foglalkoztat.

Sosem látta senki – mondja Szent János. Hogy lehetne már megfesteni? De a jelenlétét igen, azt hiszem, azt igen.”

A Gyengéd gesztus című portréfilm – a szerzetesekről készült sorozat korábbi részei mellett – a YouTube videomegosztón látható.

Forrás és fotó: MSZKI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria