Harminc éve vannak jelen a szaléziak Oroszországban

Megszentelt élet – 2021. október 4., hétfő | 13:04

Az oroszországi szalézi közösség szeptember 12-én a moszkvai Szűz Mária szeplőtelen fogantatása-székesegyházban ünnepelte meg, hogy harminc éve van jelen az országban.

A szaléziak 1991-ben kezdték meg szolgálatukat az orosz fővárosban, miután Tadevuš Kandrusievič, Oroszország akkori apostoli adminisztrátora meghívta őket. „Ismerte tapasztalataikat, hűségüket és képességüket, hogy leküzdjenek minden nehézséget” – hangsúlyozta Paolo Pezzi érsek, a moszkvai Istenanya római katolikus főegyházmegye elöljárója a szertartáson elmondott homíliájában.

„Köszönjük a szalézi rendnek, hogy elfogadta ezt a nemcsak nehéz, hanem kemény szolgálatot” – folytatta az érsek. Valójában abban az időben Oroszországban – a Katolikus Egyház szovjet rezsim általi hetvenéves üldözése után – hiányzott a papság az egyházi struktúrák megújításához és a hitélet helyreállításához, ezért a szaléziakra bízott feladat valóban embertpróbáló volt.

1991-től 2017-ig a székesegyház plébánosa Jozef Zaniewski volt, akit a jelenleg is hivatalban lévő Vlagyimir Kabak követett. A Szeplőtelen Fogantatás-székesegyház és plébániaközössége lelkipásztori ellátása mellett a moszkvai szaléziak egy gondozóotthonot is működtetnek, ahol mintegy harminc rászoruló gyermeket tudnak elhelyezni, valamint egy vendéglátó központot, ahol lelkigyakorlatokat, rekollekciókat és különféle formációs találkozókat tartanak.

Miután a rend megtelepedett Moszkvában, az évek során kibővült a szalézi jelenlét orosz földön: Don Bosco fiai ma jelen vannak a Szentpétervár melletti Gatcsinában, a Don menti Rosztovban és Szocsiban – ezek a lengyelországi piłai szalézi tartományhoz tartoznak, míg a Jakutföldön, az ország szibériai területén működő két missziós előőrs, Jakutszk és Aldan a szlovákiai tartományhoz mtartozik.

Paolo Pezzi a szentmisén  hálát adott mindazokért a szaléziakért, akik továbbra is apostoli munkát végeznek a területen, emellett megemlékezett több elhunyt rendtagról is, akik Oroszországban szolgáltak: Thomas Donaghyról (1933–2010) és Henryk Boguszewskiről (1946–2019).

A jubileumi ünnep végén több száz ember várakozott a székesegyház előtt, hogy üdvözölje a szaléziakat, és megköszönje harmincéves szolgálatukat Krisztus és Don Bosco hű gyermekei igaz tanúiként.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria