Három évfordulóról emlékeztek meg a jezsuiták Budapesten

Megszentelt élet – 2020. szeptember 11., péntek | 12:33

Vízi Elemér SJ provinciális mutatott be szentmisét a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban a rendtartomány védőszentjei, a kassai vértanúk emléknapján, szeptember 7-én, hétfőn. A szentmise szónoka Harai Levente SJ volt.

A vértanúk emléknapja egyúttal a 1909-ben önállóvá vált magyarországi provincia születésnapja, melyhez idén egy másik évforduló is kapcsolódott. 1950-ben ugyanis ezen a napon jelent meg az a rendelet, melynek értelmében betiltották a magyarországi szerzetesrendeket.

A provinciális a szentmise kezdetén, majd a könyörgésekben, rendtársa pedig a szentbeszédében emlékezett meg a hetven éve történtekről, illetve a rendtartomány harminc évvel ezelőtti újjászületéséről.

*

A Magyar Népköztársaság Kormánya az 1950. évi 34. számú törvényerejű rendelettel 1950. szeptember 7-én megvonta 13 férfi és 41 női szerzetesrend működési engedélyét Magyarországon. Bohán Béla SJ idehaza, Mustó Péter SJ és Szabó Ferenc SJ külföldön élte meg a szétszóratás évtizedeit. A rendszerváltáskor végül egyesült a rendtartomány.

A három jezsuitával készült interjú ITT olvasható.

Forrás: Jezsuita.hu

Fotó: Pásztor Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria