Hortobágyi T. Cirill főapát és a bencés prézes apátok Mexikóvárosban

Megszentelt élet – 2019. szeptember 28., szombat | 18:12

Szeptember 9. és 14. között Mexikóvárosban, a mexikói püspöki kar konferenciaházában tartották a prézes apátok szokásos évi szinódusát, amelyen Hortobágyi T. Cirill, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja is részt vett. Beszámolóját szerkesztve közöljük.

A kongresszuson a tizenkilenc kongregáció prézesei közül tizenhatan voltak személyesen is jelen; hárman írásos beszámolót küldtek a találkozóra. A plenáris alkalmak többnyire angol nyelven, míg a csoportmunkák öt nyelvi csoportban (angol, francia, német, olasz, spanyol nyelven) folytak. Gregory Polan prímás apát elnökölt a megbeszéléseken, ahol három témakörrel foglalkoztak.

Először a prézesek tartottak beszámolót, ami főleg az egyes kongregációk helyzetéről és az útkeresésről szólt, mivel az aktuális statisztikákat és a környezetvédelmi elkötelezettségről szóló beszámolót már előre elküldték.

Ezután a római bencés egyetem és apátság ügyeit tárgyalták meg. A Szent Anzelm Egyetemen 2016 óta folyamatosan növekszik a bencés hallgatók száma. A jelenleg ott tanuló kilencvennyolc szerzetes hallgató mintegy harminc nemzetet képvisel az egész világról. Az anyagi helyzetük is stabil, elsősorban az új alapokra helyezett fundraising (adománygyűjtő és -szervező – a szerk.) munkának és a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően.

Végezetül az egész rendet érintő témákat beszélték meg, köztük a 2020-ra tervezett római apátszinódus előkészítését, valamint a Cor orans és a Vos estis lux mundi pápai dokumentumoknak a bencés rendet érintő részleteit. Utóbbit a szintén Mexikóvárosban ülésező női bencés közösségek AIM szervezetével együtt gondolták át.

Szeptember 10-én Tepeyac apátja, Richardo apát rekreációt hívott össze. A vendégeket a konvent az apátsági templomban köszöntötte. Az apátságot a monostor legidősebb szerzetese, Gabriel Chavalez de la Mora atya mutatta be, aki nemcsak az apátság és a templom építész tervezője, hanem belsőépítész is.

A templom ikonjait, üvegablakait, bútorait, a textileket és a liturgikus eszközöket is ő tervezte, sőt zömében a kivitelezés is az ő érdeme. Vesperás után a közeli majorban a „szállást keres a Szent Család” misztériumjátékot mutatták be a helyi hagyományok szerint, mely Jézus születésének megünneplésével zárult.

Szeptember 12-én, Szűz Mária szent neve napján a guadalupei bazilikába, Mexikó nemzeti zarándokhelyére látogattak el a prézes apátok. 1531-ben Juan Diegónak itt jelent meg a Szűzanya, és arra kérte őt, hogy ezen a helyen építsenek templomot a tiszteletére. A régi barokk épület mellett egy csodálatos, új bazilikában tekinthető meg a kegykép. További érdekessége a szent helynek, hogy az új bazilikát is Gabriel atya tervezte.

Szeptember 13-án a Teotihuacán piramishoz látogattak el a bencés apátok.

*

Jelenleg a világon 414 bencés férfi monostorban 7147 férfi szerzetes, 877 női monostorban 15 438 szerzetesnő él.

Forrás és fotók: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria