Huszonöt éve vannak jelen Kárpátalján a Szent József nővérek

Megszentelt élet – 2023. szeptember 6., szerda | 18:15

Kárpátaljai megtelepedésük 25. évfordulóját ünnepelték a Szent József nővérek augusztus 25–26-án Pósaházán. A jubileumi ünnepre az indiai származású Shobha Rozario SJSM rendfőnök is ellátogatott.

Lelkigyakorlat keretében adtak hálát az elmúlt huszonöt évért, amelyen a kongregáció világi és szerzetes tagjai vettek részt.

A két nap során a rend karizmájáról, a szentségimádásról és a szolgálatról elmélkedtek, és megosztották egymással Istennel megélt tapasztalataikat. Lehetőség volt a beszélgetésre is, melynek során a rendben végzett tevékenységükről számoltak be.

A találkozó csúcspontja a szentmise volt, amelyet Lucsok Péter Miklós OP püspök, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója mutatott be, Joseph Trunk helyi plébánossal és Szerhij Gerzánics püspöki titkárral.

A szentmisén a Szent József nővérek végeztek zenei szolgálatot.

Lucsok Miklós püspök szentbeszédében arra biztatta a jelenlévőket, hogy lehetőség szerint még a szentmise előtt olvassák el az evangéliumot, és elmélkedjenek róla.

Könnyű beszélni másokról, de keveset beszélünk saját magunkról, Istenről pedig még kevesebbet. „Mennyit beszélsz az Istennel kapcsolatos tapasztalataidról?” – ösztönözte kérdésével a jelenlévőket a munkácsi egyházmegye apostoli kormányzója. – Ha megosztjuk tapasztalatainkat, akkor feléledünk, „áldottak és boldogok leszünk”. Az élő Istennel való kapcsolat az élő Egyház alapja.

„Életeteket fáradhatatlanul összpontosítsátok az élő Jézusra, vegyétek észre és segítsétek egymást, amikor úgy tűnik, elveszítitek őt” – fordult a szerzetesnővérekhez a püspök. Szentbeszédének végén azt kívánta, hogy legyenek az élő Isten emberei.

*

25 éves szolgálatuk után a Szent József nővérek Ukrajnában önálló státuszt kaptak. Augusztus 17–18-án tartották első regionális káptalanjukat Pósaházán, amelyet a kongregáció főnöknője, Shobha Rozario SJSM nővér vezetett.

A káptalan keretében regionális elöljárót választottak Christina Timurshyna nővér személyében, és megalakult a regionális tanács is.

A rend idén tavasszal Franciaországban tartotta meg 34. általános káptalanját, amelyen megválasztották a jelenlegi általános elöljárót, valamint a tanácstagokat is, köztük Lidzsi Pájáppilli SJSM nővért.

A Szent József nővérek 1998 óta szolgálnak Ukrajnában. Két közösség van az országban, a kárpátaljai Pósaházán és a Lemberg (Lviv) melletti Rudnéban. A kárpátaljai közösséget Lidzsi Pájáppilli indiai nővér alapította 2004-ben. Ma különböző nemzetiségű – ukrán, szlovák és indiai – nővérek szolgálnak itt együtt. A közösség aktívan részt vesz az ukrajnai pasztorális szolgálatban, de tartanak lelkigyakorlatokat külföldön is. A szerzetesnővérek egy nők számára fenntartott idősek otthonáról is gondoskodnak.

Forrás: Sisters of St. Joseph of Saint Marc Facebook-oldala/Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Veritas, a rend archívuma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria