Idegenek az ajtómban? – Irodalmi pályázatot hirdetett a Jezsuita Menekültszolgálat

Megszentelt élet – 2022. június 10., péntek | 20:06

A Jezsuita Menekültszolgálat irodalmi pályázatot tett közzé, amelyet a 14–22 éves korosztálynak hirdettek meg a CHANGE projekt keretében. Olyan irodalmi alkotásokat várnak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a befogadás témájához.

„Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem.”
(Jel 3,20)

A Jezsuita Menekültszolgálat irodalmi pályázatot hirdet a 14–22 éves korosztálynak a CHANGE projekt keretében. Olyan irodalmi alkotásokat várnak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a befogadás témájához.

A nyertes alkotásokat pénzjutalommal díjazzák, illetve egy elektronikus kiadványban publikálják. Egy mű pedig – különdíjként – megjelenhet A Szív jezsuita magazinban.

A beküldés határideje: június 16.

Ki pályázhat?

Középiskolások, illetve egyetemisták írásait várják az alábbi korcsoportokban:

14–18 évesek
19–22 évesek 

Milyen műveket várnak?

A fiatalok bármilyen általuk írt (és korábban nem publikált) alkotással pályázhatnak, amelyben megjelenik a befogadás témája.

Maximum 20 000 karakter terjedelemben, két kategóriában (líra és próza) küldhetnek be írásokat.

Minden pályázó kategóriánként egy művel indulhat.

Nem feltétel, hogy a beérkező alkotásokban a menekültek vagy általában a migráció bármilyen módon megjelenjen.

Sokkal inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy a befogadás jóval tágabb fogalma mit jelent a számodra. Bármiről írhatsz tehát, amit ez a szó előhív benned, és számodra jelentőséggel bír.

Az Ukrajnában zajló háború miatt a befogadás sokak számára nyert nagyon konkrét jelentést az elmúlt időszakban: voltak, akik átmenetileg a saját otthonukba fogadtak be menekülteket, mások más módokon tettek azért, hogy segítsék az érkezőket. Ha van ilyen élményed; ha volt egy olyan találkozás az elmúlt hetekben, ami nyomot hagyott benned, akkor erről is bátran írhatsz.

Ha az elinduláshoz szükséged lenne némi inspirációra, itt összegyűjtöttünk néhány képet és videót, ami segíthet ebben, de ezeket a kérdéseket is használhatod kiindulási pontnak:

Mi jut eszedbe, ha a „befogadás” szót hallod? Fogadtak már be téged? Vagy éppen a befogadás hiányát érezted a bőrödön? Te fogadtál már be valakit? Szerinted milyen egy befogadó közösség, iskola vagy osztály? És egy befogadó falu/város vagy ország?” – olvasható a felhívásban.

A zsűri tagjai:

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész
Tóth Marcsi író
Vörös Anna író

Mit lehet nyerni?

A legjobb alkotások beküldői pénzjutalmat nyerhetnek. A Jézus Szíve Jezsuita Templomigazgatóság támogatásával korcsoportonként és kategóriánként a három legjobb pályaművet a következő össszegekkel díjazzák:

1. helyezett: 40 000 Ft
2. helyezett: 20 000 Ft
3. helyezett: 10 000 Ft

A három legjobb pályaművet publikálják egy elektronikus kiadványban, illetve egy további alkotás (különdíjként) megjelenési lehetőséget kap A Szív jezsuita magazinban. Az öt legjobb írás beküldői pedig féléves előfizetést kapnak A Szív jezsuita magazinra.

Határidő:

A pályázatok beküldésének határideje: június 16.

Hogyan lehet pályázni?

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton, .doc, illetve .docx formátumban lehet benyújtani; a change@jmsz.hu e-mail-címre várják őket június 16-ig. A nevezés jeligés, ezért kérik, hogy magában a dokumentumban ne szerepeljen a név vagy bármilyen személyes adat, csak egy jeligét írjon a pályázó a bal felső sarokba.

Ha a pályázó még nem 18 éves, mindenképp töltse ki és csatolja a Menekültszolgálat oldalán található szülői hozzájáruló nyilatkozatot is.

Forrás és fotó: Jezsuita Menekültszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria