Idős szerzetesnővérek fogják segíteni a kisgyerekes egyetemista anyukákat Milwaukeeban

Megszentelt élet – 2020. február 6., csütörtök | 19:54

Egy amerikai katolikus egyetemen a Boldogasszony Iskolanővérek idős tagjai fogják támogatni az egyedülálló egyetemista anyukákat.

A milwaukeei (Wisconsin állam) Mount Mary Egyetemen visszahívják az idős nővéreket a campusra, ahol egykor szolgáltak, és segítségükkel sok fiatal anyának esélyt adnak rá, hogy magasabb iskolai végzettséget szerezzenek.

Az egyetem – melyet 1913-ban a Boldogasszony Iskolanővérek alapítottak – új lakóközösségében a gyermeküket egyedül nevelő hallgatók nyugdíjazott világiakkal és szerzetesekkel élhetnek majd együtt. Boldogasszony Iskolanővérek, egyedülálló anyukák és a gyerekeik, valamint Milwaukeeban és környékén élő nyugdíjasok élnek majd a jövőre elkészülő campuson, ahol megoszthatják egymással életüket, és támogathatják egymást.

Az időseknek ezt a különleges új közösségét a Milwaukee Catholic Home üzemelteti majd, akik eddig is gondoskodtak az idős nővérekről. Az új egységben 52 privát lakrészt alakítanak ki a nővérek számára, 90 lakrészt az időskorú világiak részére és 24 kis lakást a fiatal anyukák és gyermekeik részére. Mintegy száz gyermek számára korai fejlesztést és bölcsődei ellátást is biztosítanak. Az épületeket összekapcsolják majd a központi közösségi terek, ahol lehetőség nyílik a beszélgetésre, étkezésre, imára, tanulásra és társasági életre.

A gyereküket, gyerekeiket egyedül nevelő édesanyáknak nagy nehézségekkel kell szembenézniük egyetemi tanulmányaik során. Rengeteg akadály tornyosul előttük, fizetniük kell a tandíjat, a közlekedést, a gyermekintézményeket, és mindezt a pénzt elő is kell teremteniük valahogy – magyarázta Christine Pharr, a Mount Mary Egyetem rektora. – Ez a kezdeményezés összehozza a szerzetesnővéreket az egyetemistáknak egy olyan demográfiai csoportjával, akiknek óriási segítséget jelent mindez.

Az egyetem ez idáig nem tudott a gyermekgondozásban segítséget nyújtani hallgatóinak, akiknek mintegy 10-20 százaléka nevel kisgyerekeket. Az, hogy a jövőben az egyetem lakhatással, gyermekgondozással és más módokon is támogatni tudja az egyedülálló anyákat, reményeik szerint bátorítja majd a fiatal szülőket a továbbtanulásra – ami jól jönne az egyetemnek is, hiszen egész Wisconsin államban csökkent a hallgatók létszáma. Remélhetőleg 2020 júliusában leteszik az új létesítmény alapkövét, és 2021 szeptemberében beindulhat az új élet idősek, fiatal anyukák és gyermekeik számára.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Mtmary.edu; Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria