Megnyílhat Indiában a jezsuiták harmadik egyeteme

Megszentelt élet – 2020. november 11., szerda | 9:52

A jezsuiták november 4-én engedélyt kaptak az indiai hatóságoktól, hogy megnyissák harmadik egyetemüket: a Xavéri Szent Ferencről elnevezett fakultás India északkeleti részén, a bangladesi határ közelében, Meghálajában működik majd, közölte a Matters of India internetes napilap.

Az egyetem megnyitásához szükséges engedélyt az állam miniszterelnök-helyettese, Prestone Tynsongha írta alá, miután a magánegyetemek nevelési normáit vizsgáló bizottság alkalmasnak minősítette az intézményt, vagyis kimondta, hogy megfelel az állam által előírt követelményeknek. Az aláíráskor a miniszterelnök-helyettes megállapította: a Xavéri Szent Ferenc-egyetemek India legjobb felsőoktatási intézményei közé tartoznak.

A következő szükséges lépés az állami parlamenti elismerés lesz.

*

A meghálajai egyetem megnyitásával hatra bővül az Indiában működő katolikus egyetemek száma. Köztük van két Xavéri Szent Ferenc nevét viselő intézmény: az északkelet-indiai Bhubanésvarban és a Kalkuttában működő jezsuita fakultások, a nyugat-bengáliai Don Bosco szalézi egyetem, a bengalurui Krisztus-egyetem, valamint a kohimai Szent József-egyetem. Ezek mellett több mint négyszáz katolikus főiskola működik az országban, melyek a 42 ezer indiai felsőoktatási intézmény egy százalékát teszik ki. A katolikus iskolák a magas színvonalú oktatásról híresek, nyitva állnak bármely vallású, kultúrájú és etnikumú fiatal előtt.

*

Xavéri Szent Ferenc új utakat nyitott az evangelizálásban, és kijelölte a jezsuita misszió irányát az ázsiai kontinensen. 1542-ben alapította meg a Szent Pál-egyetemet Indiában. Az azóta eltelt fél évezredben a jezsuiták jelentős intézményrendszert építettek ki Dél-Ázsiában, szakértelmük, lelkiségük és hagyományaik révén sokrétű nevelői munkát folytatnak a mai napig. A dél-ázsiai asszisztencia tizennyolc provinciát foglal magában, két független régiót India, Srí Lanka, Nepál területén, ahol több mint négyezer jezsuita szolgál.

A világon hetven országban 2300 jezsuita iskola, 190 kollégium és egyetem működik, több mint kétmillió növendékkel, ezzel a Jézus Társasága a legnagyobb oktatási hálózatot fenntartó szerzetesi közösség. Intézményeik a teljes ember nevelésére kötelezik el magukat, vagyis a kiváló tanulmányi eredmények mellett ugyanolyan fontosnak tartják a diákok személyiségének és hitének fejlesztését, erősítését.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria