Kaposváron találkoztak a Magyarországon szolgáló külföldi misszionáriusok

Megszentelt élet – 2019. szeptember 30., hétfő | 18:42

Szeptember 28-án, szombaton Magyarországon szolgáló külföldi misszionáriusok látogattak a Kaposvári Egyházmegyébe. A vendégek a Szent Fausztina Irgalmasság Háza lelkinapjába kapcsolódva adtak hálát missziós szolgálatukért.

„Minden évben meglátogatunk egy-egy püspökséget a misszionáriusokkal – fogalmazott Madassery Benvin Sebastian SVD, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója –, hogy megismerhessük az egyházmegyét, a püspököt, s hogy pár gondolattal gazdagodhasson a missziós munkánk. A mai nap a Kaposvári Egyházmegyébe látogattunk, hogy hálát adjunk Istennek a missziós munkáért. Jelen van köztünk Michael August Blume apostoli nuncius is, aki Ferenc pápa nevében köszöni meg missziós tevékenységünket. Ez a látogatás hozzáad a munkánkhoz, érezzük, hogy fontosak vagyunk, számontartanak bennünket, nem vagyunk árvák. Nem mindig könnyű otthonunkat elhagyva egy másik országban szolgálni, megtanulva az ottani nyelvet és kultúrát. A mai nap vannak köztünk Brazíliából, Indiából, Indonéziából, Angliából, Paraguayból, de Romániából és Szerbiából érkező misszionáriusok is” – emelte ki a verbita szerzetes.

A találkozón Varga László megyéspüspök Az Eucharisztia mint a szeretet és a szenvedés csúcspontja címmel tartott elmélkedést. A főpásztor elmondta: „Jézus nem csak azzal teljesítette a küldetését, amit mondott, tanított vagy tett, hanem azzal is, amit magára vett az emberségében. Ami Krisztus megtestesülésében történt, az történik az Eucharisztiában is, mikor Krisztus beletestesül a kenyérbe és a borba. Számomra a megtestesülés és az Eucharisztia az ellentétek egybeesése. Jézus Krisztusban egyszerre van jelen a gyermek és az önmagát kiüresítő áldozat. Ő a gazdag, mert minden az övé, minden általa lett, s közben Ő az, aki értünk szegénnyé lett. Egyszerre gyermek, egyszerre áldozat, egyszerre gazdag, s egyszerre szegény. Benne jelen van a hatalmas, mindenható, gyógyító, csodákat cselekvő Isten és a sebezhető, keresztre feszített, önmagát végletekig kiszolgáltató Isten. Egyszerre hatalmas és egyszerre sebezhető. Ő az, aki egybefogja testében Istent, aki szent, és a valóságos embert, aki képes magára venni a világ összes bűnét” – fogalmazott a megyéspüspök.

A teljes előadás megtekinthető ITT.

A délután folyamán a misszionáriusok látogatást tettek a városházán, ahol Szita Károly polgármester beszélt Kaposvár múltjáról, jelenéről és hitéletéről. A nap programja szentmisével zárult, melyet Michael August Blume apostoli nuncius és Varga László megyéspüspök együtt mutattak be. A megyéspüspök prédikációjában Szentírás vasárnapja kapcsán a Bibliáról elmélkedett. „Szent Kalkuttai Teréz anya, mikor Rómában házat nyitott a közösség férfiágának, akkor a vezetőnek egy Bibliát adott át, s hasonlóan fogalmazott: »Ismerd a Szentírást, szeresd a Szentírást, higgy a Szentírásban, váltsd tettekre az Írást, s akkor az Írás szentté tesz téged!«

Ismerd a Szentírást! Többféle ismeret van, lehet úgy olvasni, hogy bemagolom, de lehet úgy is, hogy levonom a következtetéseket az olvasott szövegből, átelmélkedem, s keresem a rémát. Azt a részt, mely egészen személyesen meg tud szólítani, s mely életem vezérfonala lesz. Azt kell tennünk, amit a Szűzanya tett, aki szívében gyakran elgondolkozott azokon a szavakon, melyeket Jézustól hallott.”

A teljes prédikáció megtekinthető ITT.

Mint ahogyan az az Irgalmasság Háza lelkinapján már hagyománnyá vált, a szentmise végén köszöntötték azokat, akik a hónapban ünnepelték születésnapjukat. Ebből az alkalomból Neide Lusia Mühlbauer brazil misszionárius egy dallal, a megyéspüspök pedig áldással köszöntötte a születésnaposokat.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria