Kenyér és bor – Szaléziak a Szentföldön

Megszentelt élet – 2020. augusztus 26., szerda | 10:41

A Szentföldön élő szalézi szerzetesek tevékenységei között az utóbbi években nagyobb nyilvánosságot kapott az általuk fenntartott betlehemi pékség és a Cremisan-völgyi borospince. Ezek hozzásegítik a szaléziakat szentföldi missziójuk fenntartásához.

„Több mint húsz éve dolgozom itt – meséli Ibrahim, aki a pékség munkáját koordinálja. – Öten dolgozunk itt, és minden héten tizenöt féle kenyeret készítünk. Csak a helyi vásárlóknak adjuk el a kenyeret, más üzletek számára nem dolgozunk. És van mintegy száz rászoruló család, melyek egész hónapban ingyen viszik a kenyeret, a kuponok és pontgyűjtő füzetek rendszerének köszönhetően.”

Összességében napi mintegy háromezer kenyeret sütnek kiváló minőségű liszt felhasználásával; hagyományos termékeket, amelyek közül néhány kenyérfajtát ezen a vidéken több mint száz éve készítenek. Kizárólag lisztet, vizet, sót és élesztőt használnak, egyéb adalékokat nem.

A pékséget több mint egy évszázaddal ezelőtt alapították, eredetileg a több mint száz árva és szerzetes ellátására, akik a szalézi házban laktak, de azóta a pékség nyitott a környéken élők felé is. „A mi pékségünk az első betlehemi pékség: az intifáda kijárási tilalma alatt ez volt az egyetlen nyitva lévő üzlet Betlehemben, és a szolgáltatás garantálása érdekében a személyzet a pékségben aludt. Az árak alacsonyabbak, mint máshol: ezt azért van így, hogy segítsünk a családoknak” – mondja Ibrahim.

Betlehemben szalézi iskola és oratórium is működik, amely nyitva áll a környék gyermekei előtt, legyenek akár keresztények, akár muszlimok.

A Cremisan Pincészet néhány kilométerre fekszik Betlehemtől. 1885-ben alapították, tehát már a szaléziak érkezése előtt működött, akik átvették, hogy tömegfogyasztásra készítsenek bort. 2000-ig ez volt az izraeli területen (a pincészet Jeruzsálem közigazgatási terültén van) működő négy pincészet egyike. Azóta azonban számos bortermelő gazdaságot létesítettek már.

„2000 és 2010 között a pincészet kritikus pillanatokat élt át – idézte fel Alejandro atya. – A tömegtermelés növekedésével és a költségek csökkenésével a világpiac nemzetközi szinten megváltozott. De 2010 óta beruházunk a tevékenység újraindításába, bevonva nemzetközileg elismert szakembereket is mind a szőlőtermelésbe, mind a bor előállításába, mind a forgalmazásba. Tíz éven át tartó kísérletezés után mára négy minőségi borunk van, két fehér és két vörös, és még négy asztali borunk. Emellett keresett termékeink a limoncello likőr, a pálinka, az édes portói, valamint néhány más italkülönlegesség.”

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Szaléziak.hu; Cremisan Wine Estate Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria