Kisboldogasszony-napi eucharisztikus ünnepet tartottak Búcsúszentlászlón

Megszentelt élet – 2021. szeptember 10., péntek | 13:34

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének ünnepén a Keszthely-zalaszentgróti Esperesi Kerület papsága a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva szentségimádást, szentmisét és körmenetet tartott Búcsúszentlászlón. Az ünnepélyes alkalom szónoka Mihályi Jeromos tihanyi bencés perjel volt.

Tódor Szabolcs helyettes esperes, búcsúszentlászlói plébános köszöntőjében emlékeztetett, hogy különleges az idei ünnep, hiszen ezekben a napokban számos templomban és különösen Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjai zajlanak.

A kongresszus programjai, a szentmisék és a közös zsolozsma mind az Oltáriszentségben jelen lévő Jézusra irányítják figyelmünket, és arra, hogy Isten napról napra táplál és erősít bennünket, mert tudja, hogy a feladatainkat, munkánkat csak úgy tudjuk végezni, ha nap mint nap erősít bennünket. Nemcsak táplál, hanem át is formál, ha beengedjük őt a szívünkbe, ha kérjük a segítségét, vele táplálkozunk.

Az eseményre Zala megye számos részéről érkeztek zarándokok, plébániaközösségek, és ahogyan a Zalai Mária-himnuszban énekeljük: „Hívő Zala színe-java” részt vett a közös ünneplésben. A szentmise előtt szentségimádást tartottak.

A szentmise elején Mihályi Jeromos tihanyi bencés perjel így köszöntötte a híveket: „Mindannyian eljöttünk, hogy Kisboldogasszony ünnepén köszöntsük a Szűzanyát és találkozzunk Jézussal, aki valóban jelen van az Eucharisztiában, a szentmisében. Aki az ő Igéje által megszólít minket, táplál bennünket, mint minden forrás, amely belőle fakad.”

Homíliájában a bencés szerzetes hangsúlyozta, hogy Máriára tekintve is el kell gondolkoznunk azon, hogy mit is jelent: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). Kiből? Jézus Krisztusból! Máriában ott a ráhagyatkozás az Istenre, ott van a bizalom az Istenben, amikor hírül kapja, hogy gyermeke fog születni. Nem is akármilyen gyermeke: az Isten fiának fogják hívni, ő lesz a velünk élő Isten!

Könnyen kimondjuk, hogy mi bízunk az Istenben, de amikor jön életünkben a betegség, a nehézség, a küzdelem, amikor nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk, nem úgy alakulnak a kapcsolataink, akkor nehéz odaadni az életünket, nehéz bízni Istenben. De bármilyen nehéz is, bármennyire küzdünk az életben, a hivatásunkban, emberi kapcsolatainkban, saját magunkkal, bűneinkkel, gyarlóságainkkal, mindezek ellenére igent kell mondanunk a saját meghívásunkra, élethivatásunkra, hiszen mindannyiunkat meghívott az Isten.

Meghívott, hogy vele legyünk, hogy odaajándékozzunk neki mindent

– hangzott el a szentbeszédben. – Az igazi odaadás a szívben dől el – erre mutat példát nekünk a Szűzanya. Merjünk igent mondani az Istenre! – bátorított a tihanyi perjel.

A szentmise végén rámutatott: minden vasárnap e szívbéli odaadást kell odavinnünk Jézushoz a szentáldozásban.

Ha újra és újra meg tudjuk újítani életünket, egyre jobban, egyre mélyebben el tudunk merülni a hitünkben, a Jézussal való személyes kapcsolatunkban, akkor valóban át fogjuk élni, meg fogjuk érezni és biztosan tudjuk majd, hogy minden forrásunk csak belőle fakad.

Az ünnepélyes szentmisét követően körmenetet tartottak a templom körül, majd szentségi áldásban részesültek a jelenlévők.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria