Kit keresel? – Online tavaszi lelkigyakorlat hivatáskeresőknek a pannonhalmi bencésekkel

Megszentelt élet – 2021. március 25., csütörtök | 9:46

Online lelkigyakorlatot hirdet a Pannonhalmi Főapátság április 14. és május 19. között azok számára, akiket foglalkoztat a szerzetesi élet gondolata, vagy iránymutatásra vágynak élethivatásukat illetően. A hat alkalmas lelkigyakorlatot – amint erre lehetőség nyílik – személyes találkozás is kiegészíti majd a Pannonhalmi Főapátságban. A jelentkezéseket április 4. húsvétvasárnapig várják.

„Akik hittek [Péter] szavának, azok megkeresztelkedtek. […] Állhatatosak voltak az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyértörésben és az imádságban. […] Mindazok, akik hittek, egy közösséget alkottak, és mindenük közös volt. Vagyonukat és javaikat eladták, és a kapott pénzt szétosztották, ahogy kinek-kinek éppen szüksége volt rá. Napról napra állhatatosan, egy szívvel ott voltak a Templomban.” (ApCsel 2,41–42 és 44–46)

A hivatáskereső lelkigyakorlatot azon 18 és 35 év közötti egyedülálló férfiak számára hirdeti meg a Pannonhalmi Főapátság, akik keresik Istent és a saját útjukat, akiket foglalkoztat a szerzetesi élet gondolata vagy a papi szolgálat lehetősége, akik még nem hozták meg a döntést, hogy milyen élethivatás mellett kötelezzék el magukat, és nyitottak arra, hogy a húsvéti időben a lelkigyakorlatot végzők közösségében együtt gondolkodjanak a szerzetesélet alapvető témáiról.

A bencések – Gérecz Imre atya, a pannonhalmi közösség magisztere, aki a szerzetesség iránt érdeklődőkkel és a szerzetesi képzésben részesülő, frissen belépett testvérekkel foglalkozik, Biriszló Lőrinc testvér, aki nemrég tette le örökfogadalmát, valamint Kisnémet Fülöp testvér, aki egyszerű fogadalmasként tanulmányait végezve készül a teljes elköteleződésre – arra hívnak minden érdeklődőt, hogy a húsvéti időben velük és más hivatáskeresőkkel együtt beszélgessenek arról, miképpen kaphat helyet ma a Szentírás olvasása, az imádság, a közös küldetésért végzett munka, a közösségi élet, az önismeret és a megkülönböztetés mindazok életében, akik szeretnének szabadon Isten mellett dönteni és egy közösségben elköteleződni.

„Húsvét és pünkösd ünnepe között irányítsuk figyelmünket az első jeruzsálemi keresztényekre, akik állhatatosak voltak az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyértörésben és az imádságban. Ezt az apostoli életet szeretnék saját koruknak megfelelően megvalósítani a szerzetesek” – olvasható a lelkigyakorlatról az apátság honlapján.

A hat online alkalom időpontja: április 14., 21., 28., május 5., 12., 19. (szerdánként 19.30-tól 21.00-ig)

Olyanok jelentkezését várják, akik vállalják, hogy ezekbe az alkalmakba végig bekapcsolódnak. Ezeken a szerzetesek megosztják majd saját tapasztalataikat, és az érdeklődőket is arra bátorítják, hogy egymásra nyitottan vegyenek részt a megosztásokban és a közös lelkigyakorlatos munkában.

A lelkigyakorlat során Michael Casey Sem rabszolgák, sem gyermekek címmel megjelent előadás-gyűjteményét használják majd. A könyvet a budapesti Benedictinus ajándékboltban (V. kerület, Károlyi utca 19.) vagy a Pannonhalmi Főapátság webshopjában is be lehet szerezni.

A lelkigyakorlat online alkalmainak más költsége nincs.

A jelentkezési űrlap ITT érhető el. Ha kérdésük van, a hivatas@osb.hu e-mail-címre írhatnak az érdeklődők.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria