Megújul a mosonmagyaróvári piarista iskola

Megszentelt élet – 2020. november 9., hétfő | 9:02

a magyar kormány közel egymilliárd forinttal támogatja a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda fejlesztését. A beruházás támogatásáról október 30-án döntöttek. A nagy múltú iskola építészeti fejlesztése 2019-ben díjat nyert.

A mosonmagyaróvári piarista intézményt összesen közel hétszáz gyermek látogatja, óvodásoktól az érettségizőkig. A magyar kormány a 2020. október 30-án kelt 1712/2020. számú határozatával 956 millió forint támogatást ítélt meg a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda komplex fejlesztésére.

A piarista pedagógia és közösségfejlesztés modern tanulási tereket igényel, az intézmény megújulásával ezt teszik lehetővé a belvárosi piarista iskola műemléki védettségű épületében.

„Hittel valljuk, hogy intézményünk pedagógusai elkötelezetten, felkészülten és napról napra megújulva segítik a hozzánk forduló gyermekeket, fiatalokat, és reméljük, hogy ősi épületünk és annak környezete – nem is oly sokára – erről a megújuló korszerűségről fog tanúságot tenni” – olvasható Zsódi Viktor igazgató közleményében.

Moson megye első gimnáziumát Zsidanics István alapította. A piaristák 1739 novemberében kezdték meg a tanítást a gimnázium alsó négy osztályában. Kisebb-nagyobb megszakításokkal évszázadok óta végzik itt oktató-nevelő munkájukat. Az intézmény fenntartását és vezetését – a kommunista diktatúra bukása után, a Keresztény Általános Iskola munkáját folytatva – 1994-től vette át újra a piarista rend.

Forrás: Piarista.hu

Fotó: Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Facebook-oldala; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria