Megújulási szemináriumon vettek részt Rómában a Szent Erzsébet Nővérek

Megszentelt élet – 2019. augusztus 9., péntek | 15:58

A megújulási szemináriumon a Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja tíz éve örökfogadalmat tett tagjai vettek részt június 26. és augusztus 3. között. Zsuzsanna nővér beszámolóját tesszük közzé.

„Öltsétek föl az újat, aki állandóan megújul Teremtőjének képmására a teljes megismerésig” (Kol 3,10)

Június utolsó napjaiban érkeztünk meg Rómába, az olasz provinciális rendházba, hogy megújulási szemináriumon vegyünk részt. Az egy hónapig tartó szemináriumon a tíz éve örökfogadalmat tett nővérek vettek részt, hogy feltöltődjenek, megújuljanak és elmélyüljenek a szerzetesi életben.

Lehetőségünk volt lelki megújulásra, arra, hogy közeledjünk Istenhez, és a csend fényes jelenében szóljon hozzánk. Megosztottuk egymással a tapasztalatainkat, élményeinket. A megújulás iránti vággyal érkeztünk.

Ebben az évben ez a szemináriumi közösség 24 tagból állt. A nővérek az összes lengyel tartományból, a norvég és német tartományokból, valamint Oroszországból, Magyarországról és a Szentföldről érkeztek. Aurelia nővér is részt vett a szemináriumon, aki most készül az örökfogadalomra.

A mindennapjaink különféle lelki táplálékokból álltak: közös liturgikus ima, szentmise, szentségimadás, zarándoklatok, előadások és városnézés. Az előadások, melyeket a Szentírásról, a megszentelt életről, rendünk lelkületéről és karizmájáról, valamint a közösség életéről hallgattunk, gazdagítottak minket, és segítenek majd a szolgálatunkban.

A szemináriumot Paula és Veronika nővér szervezte és vezette. Generális anya a szeminárium kezdetén elmondta, hogy ez kegyelmi idő a nővéreknek, amikor megállhatnak és megpróbálhatnak válaszolni a kérdésekre: Milyen fa vagyok? Milyen gyümölcsöt termek? Jót vagy rosszat? Hangsúlyozta a Szentlélek jelenlétet, azt, hogy nagyon fontos kinyitni a szívünket az Ő működésére.

Szép helyeken jártunk az egy hónap alatt. Megnéztük Róma városát, a négy nagy bazilikát és sok kisebb templomot. A Szent Péter-bazilikában, Szent II. János Pál sírjánál szentmisét ünnepeltünk. Felkerestük a Vatikáni Múzeumot, a Colosseumot, a katakombákat, a Forum Romanumot. Ferenc pápa az Úrangyala imádság után kétszer üdvözölt minket.

Elzarándokoltunk Assisibe is, Szent Ferenc nyomában; San Giovanni Rotondóba Szent Pio atya nyomában; Monte Cassinóba Szent Benedek és Szent Skolasztika nyomában; Nettunóba és Ferriere di Concába Goretti Szent Mária szűz és vértanú nyomában. Meglátogattuk a generális rendházat, ahol otthon éreztük magunkat. Szép, együtt töltött idő volt, ahol Krisztus szeretetében összegyűltünk és örültünk a közösség ajándékának.

Természetesen a lelki megújulás a hazautazással nem fejeződött be, hiszen az átélt élmények megbeszélése folytatódik, új szempontok szerint lehet átalakítani az életünket és mélyíteni a kapcsolatunkat Istennel. Hálát adunk ezért a lelki megújulásért, köszönjük a rend vezetőségének, hogy megszervezték nekünk, és köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a részvételre.

Vezess, Uram, a Te akaratod szerint, és add kegyelmedet, hogy Rád hagyatkozva Neked örömmel szolgáljuk!

A Szent Erzsébet Nővérek Kongregációjáról ITT olvashatnak.

Forrás: Szerzetesek.hu

Szöveg és fotó: Zsuzsanna nővér/Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria