Megújult a győri bencés rendház portája

Megszentelt élet – 2020. július 17., péntek | 9:55

A győri Szent Mór Bencés Perjelség átépítése újabb szakaszhoz érkezett: elkészült a rendház többfunkciós portája. Július közepén, az átadási ünnepségen beszédet mondott Simon Róbert Balázs helyi országgyűlési képviselő, illetve Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel.

Az új kialakításban egyesül a bencés kolostori termékek boltjának és a rendház eddigi portájának funkciója. A zarándokok és a templomi koncertek vendégei, valamint az idegenvezetések résztvevői számára mosdókat alakítottak ki. Mostantól az épületegyüttesben zajló események, vezetések jegyértékesítése és beléptetése is itt zajlik.

Simon Róbert Balázs kiemelte, a győri bencések négy területen látnak el fontos feladatot: az oktatásban, a hitéletben, a kultúrában, illetve az egyházi turizmusban. A rendház portájának megújítása az utóbbi területen jelent előrelépést.

Sárai-Szabó Kelemen perjel hangsúlyozta, a Győr szívében élő bencés diákok legtöbbjének étkeztetése a rendház földszintjén történik. Az épületben lakó kollégisták is ezt a bejáratot használják, és természetesen azok is, akik az atyákhoz jönnek: régi diákok, a templomba járó hívők, azok, akik itt szeretnék gyermeküket kereszteltetni, itt akarnak házasságot kötni, vagy csak egyszerűen érdeklődnek az épület és lakói iránt. Az első benyomások fontosak – emelte ki a bencés elöljáró –, a megújult rendházporta az épületben élő közösség lelkiségét közvetíti. „Pax” felirat és a rendalapító Szent Benedek szobra fogadja az érkezőt: mindkettő a béke légkörét teremti meg a belépő számára.

Szöveg és fotó: Czifrik Balázs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria