Mennyire időszerű a Jézus Szíve-lelkiség a 21. században? Ferenc pápa nyomán itt a válasz!

Megszentelt élet – 2019. október 14., hétfő | 13:49

Luxemburgban tartotta európai találkozóját szeptember 18–23. között a pápa világméretű imahálózata és az Eucharisztikus Ifjúsági Mozgalom. Magyarországot Hiba György jezsuita és Balla Erika, a Jézus Szíve Társasága tagja képviselte.

A Pápa Imavilághálója – hagyományos nevén az Imaapostolság – a világ mintegy száz országában jelen lévő kezdeményezés, melynek keretében keresztények tízmilliói fohászkodnak Istenhez a pápának az adott hónapra megfogalmazott szándékára. Legutóbb a missziós lelkület megerősítéséért, szeptemberben pedig az óceánok védelméért kérte Ferenc pápa a hívek imáit. Az Imavilágháló fiataloknak szóló „kiadása” az Eucharisztikus Ifjúsági Mozgalom.

A luxemburgi találkozó célja az volt, hogy a mozgalomhoz most csatlakozókat bevezesse az Imaapostolság történetébe, illetve hogy elmélyítse a Jézus Szíve-tisztelet lelkiségét. Ehhez különféle műhelyek kapcsolódtak, amelyek keretében a résztvevők megosztották tapasztalataikat és módszertárukat.

„Engem személyesen nagyon megérintett, hogy mennyi frissesség és erő van ebben az áhítatgyakorlatban, amely most is aktuális, és össze tudja kapcsolni az embereket Istennel. A kihívás inkább az olyan új kifejezésformák megtalálásában van, amelyek jobban megfelelnek a mai társadalom fogalmainak és képi kultúrájának. A találkozó csúcspontja az a szentmise volt, amelyben Luxemburg frissen kinevezett bíborosa, Jean-Claude Hollerich SJ Jézus Szívének ajánlotta fel a várost, mi pedig önmagunkat. Szívünket az Ő szívébe helyeztük. Nagy hála van bennem ezért a találkozóért” – összegezte tapasztalatait Hiba György jezsuita.

„Ferenc pápa többször kiemelte, hogy az imádság az Egyház szíve. A Pápa Imavilághálójának egyik fő célkitűzése – amely teret kapott a konferencián is – a fiatalok támogatása abban, hogy az imádság egyre inkább átjárja mindennapjaikat – hangsúlyozta Balla Erika nővér. – Egy másik fontos terület az ima és a misszió kapcsolatának megújítása és annak tudatosítása, hogy ezek elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. Ennek a törekvésnek egyik gyümölcse a »Szív útja«. Ez a szemléletmód a Jézus Szíve lelkiségének mélységét a Szent Ignác-i Lelkigyakorlatok fényénél értelmezi, illetve ezzel egészíti ki, így újfajta dinamikát ad neki. Ez a gyakorlatiasabb megközelítés elérhetővé és érthetővé teszi a fiatalok számára ezt az oly fontos áhítatot. A luxemburgi találkozó lehetővé tette, hogy különböző »jó gyakorlatokat« osszunk meg egymással, melyek jelentősen segítettek megértetni, hogyan lehet segíteni az elmélyülést ebben a lelkiségben. Inspiráló, gazdagító és hasznos volt a konferencia, sok-sok tervvel tértünk vissza.”

Forrás és fotó: Jezsuiták.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria