Mesélő mobilok – Különleges kiállítás nyílt a Piarista Múzeumban

Megszentelt élet – 2019. december 1., vasárnap | 19:41

Hogyan kerül a csizma az asztalra? Vagy másképp fogalmazva: Mit keres a mobiltelefon a vitrinben? Hiszen az egy mindennapos használati tárgy, amit a legtöbbször, ha éppen nem beszélünk rajta, a zsebünkben hordunk.

Két, vagy inkább három évtized alatt a távbeszélésnek ez a ma ismert formája teljesen polgárjogot nyert. Ma már kevesen csodálkoznak rá, ha valaki a buszon, vagy a villamoson, unalmában is a mobilját „birizgálja”, vagy egyszerűen csak „magában beszél”, azaz mikrofonos fülhallgatón keresztül kommunikál távolban lévő ismerősével.

Nemcsak a műkincseknek, de előbb-utóbb mindenféle tárgynak, a műszaki cikkeknek is kialakul egyfajta rajongó tábora, és lesznek, akik gyűjteni kezdik ezeket a „cuccokat”. Ez történt most is, a modern kor használati tárgyával, a mobiltelefonnal. A fent említett vitrinekbe pedig úgy kerültek a mobiltelefonok, hogy a pesti Piarista Gimnázium ötödik emeleti múzeumában, GSM – Generációk Saját Mobiljai címmel időszaki kiállítás nyílt november 28-án. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával jött létre ez a tárlat, a magyarországi GSM mobilszolgáltatás elindításának 25. évfordulója alkalmából.

A megnyitón elhangzott, kik azok, akik nélkül a kiállítás aligha jött volna létre: Képes Gábor, a Neumann-társaság informatika történésze, aki a kiállítás társrendezője, és persze a gyűjtők, akik a telefonokat rendelkezésre bocsátották: Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György (Mobilmementók baráti kör), valamint ötödik kollégájuk, egy szegedi gyűjtő, Ördögh Zoltán (Retromobil). Többezer darabos gyűjteményükből válogatták ki az elmúlt huszonöt évben piacra dobott legértékesebb készülékeket, amelyek között a látogatók saját egykori mobiljaikat is jó eséllyel viszontláthatják.

A kiállítást Szalay Imre a Neumann-társaság ügyvezető igazgatója nyitotta meg: „Köszönettel fogadtuk, hogy erre a patinás helyre, ide a Piarista Múzeumba hozhattuk el a kiállítást, mert ez nemcsak technikáról szól, hanem a társadalmi változásokat is bemutatja, mint a cím is utal rá; a társadalom is változott a mobil eszközök megjelenésével. A divat is szerepet játszik a mobilok világában, és változott az életforma, fontos lett, hogy állandóan elérhetőek és online legyünk…” – mutatott rá Szalay Imre. „A készülékek használatát az teszi lehetővé, hogy mögöttük egy folyamatosan épülő bázisállomás-hálózat van, amely biztosítja az állandó kommunikációt. Az első generációs mobiltechnológia kompletten rádiótechnológia volt, ezek a készülékek nagyjából 1991-ig voltak piacon. Utána következett a GSM, és a második generáció óta lehet sms-ezni is.”

Görbe László, a gimnázium egykori fizikatanára és volt igazgatója, aki most a kecskeméti piarista templom plébánosa, köszöntőjében többek között elmondta: 1967-ben jelent meg Kovács Mihály tanár úr könyve, a Gyakorlati út a kibernetikához. Ennek az utolsó fejezetében a következőket írja: „Érdemes a számítógépekkel alaposabban megbarátkoznunk, hozzáértők véleménye szerint a jövőben nem csak a különleges szakembereknek kell ismerni őket, eljöhet az idő, hogy telefonhívásra számítógépközpontok állnak szinte mindenkinek a rendelkezésére, hogy a maga szakterületén a gyorsabb, olcsóbb, eredményesebb munka érdekében, bármikor felhasználhassa ezeket a gépeket, amelyek kétségkívül korunk legcsodálatosabb alkotásai közé tartoznak.” Figyelemre méltó mondatok ezek az 1960-as évekből.

Na, de nézzünk körül a szép üvegezett fatárlókban, a mobilok világában. Az egyik vitrinben egy igen ósdi, kellőképpen kopott, sokat használt telefonkészüléket láthatunk, az Ericsson LB 37 fémdobozos postai masinát 1937-ből. A Magyar Királyi Posta rendszeresítette ezt a típust. Az áramforrást ezekben a készülékekben kurbli szolgáltatta. Ugyanebben a vitrinben messziről feltűnik egy gumicsizma, amit még a Nokia gyártott 1978-ban. A finn cég eredetileg papírgyártással foglalkozott, később gumi termékeket állított elő.

Egy másik tárlóban táskányi méretű fekete doboz látható, ami Motorola MCR 4800XL névre hallgat – egy ilyen típusú rádiótelefonnal indította Magyarországon az első mobilhívást 1990. október 15-én Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter. Ezzel avatták fel az első olyan magyarországi rádiótelefon hálózatot, mely független a földi hálózattól, de azzal is tudott kommunikálni.

Ha tovább megyünk, láthatunk a kiállításon mindenféle színű és kisebb nagyobb mértékben eltérő formájú, dizájnos mobiltelefonokat. Mindegyik kitűnő állapotban van. A gyűjtők nemcsak értenek hozzájuk, hanem vigyáznak is a készülékekre. Domokos Zoltánt kérdeztem, hozzávetőlegesen hány darabos a gyűjteménye? Úgy négyszáz darab van otthon a lakásomban – válaszolta. És mindegyik használható? Persze – felelte, és mindjárt elő is vett a zsebéből egy régi típusú, még a kilencvenes évekből származó, kisméretű készüléket, ami tényleg kitűnően működik.

Egy másik vitrinben, sárga-piros kapszulában egy Vodafonos mobil van, egy GSM mobilkészülék 4 MB belső memóriával, 2007-ből. Vannak csúsztatható, kihajtó, sőt tükrös modellek is a hölgyek kedvéért, hogy sminkelni tudják magukat, ha szükséges. Aztán persze vannak itt afféle „bunkofonok”, elég hosszú antennával. Ezek az óriási készülékek Ördögh Zoltán gyűjteményéből valók. Ő a kétezres évek elején kezdte el gyűjteni a mobiltelefonokat, és mára közel 600 darabosra nőtt a kollekciója.

A Piarista Múzeum kiállítóterének végében, az utolsó tárlóban szinte megelevenedik a Csillagok háborúja: egy olyan készüléket láthatunk, ami teljesen úgy néz ki, mint a Halálcsillag – legalább is így jellemezte Novák László, az egyik gyűjtő fiatalember a tárlatvezetés közben; azonban van, aki szerint inkább a Hold felszínére emlékeztet. A készülék valójában egy Sony Ericsson bluetooth-os kihangosító, hangszóró.

A mobiltörténeti kiállítás mindenki számára érdekes lehet, aki érdeklődik saját kora iránt, értelmezni szeretné az általa is használt technikai eszközöket, és kíváncsi e használati tárgy történetének kezdetére. És érdekes lehet a Z-generáció számára is, akik már az okostelefonok világában szocializálódtak.

A rendhagyó tárlat 2020. február 29-ig látogatható a Piarista Múzeumban (1052 Budapest Piarista u. 1., V. emelet – bejárat a Piarista Gimnáziumon keresztül) hétköznapokon 10 és 18 óra között, előzetes bejelentkezéssel, amit a muzeum@piarista.hu e-mail-címen lehet megtenni.

Fotó: Mészáros Ákos

Mészáros Ákos/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria