Mi a SZÖSZ? – Szerzetesi összművészeti estet tartottak Budapesten

Megszentelt élet – 2019. október 8., kedd | 19:59

A különféle szerzetesrendek tagjaiból álló, idén alakult Szolgáló Krisztus Összművészeti Szerzetesműhely (SZÖSZ) Kenyér és borszínben elrejtezett... címmel szerzetesi összművészeti estet szervezett szeptember 13-án Budapesten, a Jézus Szíve Társasága kollégiumában.

Németh Katalin Anna ferences betegápoló nővér hívta meg a Szolgáló Krisztus Összművészeti Szerzetesműhelybe az alkotó szerzeteseket: „Assisi Szent Ferenc buzdítása, mely élénken él bennem: »Testvérek, kezdjünk már szolgálni a mi Urunknak és Istenünknek...« sürgetett engem, hogy megkeresselek titeket és meghívjalak benneteket, hogy részesüljünk együtt Isten teremtő, alkotó munkájának folyamatában.”

Elsőként a Jézus Szíve Társaságának tagja, Kurczina Teréz testvér és Egyed Rita domonkos nővér válaszolt a meghívásra; találkozásaik során pedig megszületett a gondolat, hogy egy est keretében megosszák másokkal, szerzetes és világi érdeklődőkkel is azt a tapasztalatukat, hogy ha mindenki odaajándékozza saját tehetségét, akkor abból valami sokkal nagyobb fog születni. A program másik célja az volt, hogy – készülve a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) – megmutassák az Eucharisztia forrás szerepét (nem csak) a szerzetesi életben.

A jelenlévők megélhették, milyen, amikor a költészet, a zene és a képzőművészet egymásba fonódva vezet egy úton, melynek célja az Isten dicsérete. A költészet nyelvén Kurczina Teréz versei szóltak az Eucharisztiában jelen lévő Krisztusról, melyeket Balog Anikó adott elő. A képzőművészet nyelvén Németh Anna, Hegyi Klára szerzetesek és Sóvári Melinda fejezték ki a bennük élő Istent.

Zenével dicsérte a Teremtőt Tóth Teréz, Fáy Franciska és Antal Krisztina nővér a Szent Ferenc Kisnővérei közül, valamint Melega Anna, Kiss-Albert Márta, Egyed Rita domonkos nővérek, illetve a domonkos nővérekből álló kórus, melyet Mátray Mária vezényelt.

Interaktív tárlatvezetésre invitálta a résztvevőket Kiss Ferenc jezsuita testvér. Arra hívta meg a vendégeket, hogy szavakkal, csenddel, mozdulatokkal fejezzék ki viszonyukat a kiállított képekhez, egymáshoz és az itt és most jelen lévő Istenhez.

A programot az Ars Sacra Fesztivál keretében rendezték meg. 2020-ban Pécsett szeretnék újra megszervezni a szerzetesi összművészeti estet.

Forrás: Szerzetesek.hu

Fotó: Veres Szabolcs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria