Mint amikor kettévált a Vörös-tenger – Megmenekült a tűztől a kaliforniai bencés apátság

Megszentelt élet – 2020. október 2., péntek | 19:41

A Bobcat névre keresztelt tűzvész szeptember 17. és 19. között egyszerűen körbekerülte a kaliforniai Szent András-apátságot.

A Valyermóban található Saint Andrew’s Abbey (Szent András Apátság) apátja, Damien Toilolo vegyes érzésekről beszélt: „Isten kegyelme valamiért megmentette az apátságot. De nem tudok választ adni arra, miért égett porig sok más ember otthona…”

A száraz időjárás és erős szél hatására szeptember 6-án fellobbanó erdőtűz mintegy 95 ezer hektáros területet tarolt le a Los Angelestől északkeletre fekvő Antilop-völgyben (Antelope Valley).

Látván, hogy milyen erővel terjed a tűz, Damien apát és húsz szerzetestársa felkészült az evakuálásra, végül szeptember 17-én hagyták el az épületet.

„Úgy hagytuk ott az apátságot, hogy biztosra vettük, porig ég az egész” – mondta az apát az Our Sunday Visitor lapnak. „Biztos voltam benne, és mikor pénteken lefeküdtem, azt kérdeztem: »Drága Urunk, holnap elkezdünk terveket készíteni. Mi legyen az új irány? Mit akarsz, merre menjünk?«”

De valamiért a tűz megkerülte az apátságot, és épségben maradtak annak főbb épületei.

Azt gondoltam: ez olyan, mint a Vörös-tenger kettéválasztása. A tűz egyszerűen körbement”

– magyarázta Damien apát.

Bár még korai lenne visszaköltözésről beszélni, hisz helyre kell hozni az elektromos hálózatot, és a helyi tűzoltók is ellenőrizni fogják az épületeket, Damien apát úgy látja, ez a megpróbáltatás nagy tanítás volt, fordulópont, amikor új megvilágításba kerülnek a dolgok, máshogy értékeljük, mi a legfontosabb az életben.

A szerzetesek többsége átmenetileg a Manhattan Beach-i régi rendházba költözött, mintegy 185 kilométerre az apátságtól, öten pedig magánházakban találtak szállást a környéken.

Idén példa nélkül álló pusztítást végeztek az erdőtüzek az Egyesült Államok nyugati partvidékén; az elmúlt hónapban csak Kaliforniában 26 emberéletet követelt a tűz, és több mint 6100 épületet semmisített meg.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: St. Andrew Abbey/Facebook; Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria