Morano Magdolna-túrautat hoztak létre a Don Bosco nővérek Pesthidegkúton

Megszentelt élet – 2020. november 24., kedd | 12:31

A különleges helyzetek különleges megoldásokat szülnek. A járvány miatt a szalézi oratóriumot a szokott módon nem lehet megszervezni, a Don Bosco Nővérek azonban szeretnének közel maradni az oratóriumot látogató gyerekekhez és családjaikhoz, így megszületett a Morano Magdolna-út ötlete. Boldog Morano Magdolna szalézi nővérről november 15-én emlékezik meg az Egyház.

November közepén a túra alatt a családok külön-külön tették meg az utat Gercse felé, útközben pedig néhány érdekes feladat várta őket, melyek által jobban megismerhették Boldog Morano Magdolna szalézi nővér életét.

Magdalena Katarina Morano 1847. november 15-én született a Torino közelében fekvő Chieri nevű kisvárosban. Már egész fiatalon vállalta a nevelői feladatot, különösen a tanárnői képesítés megszerzése után. Életét Don Bosco tanácsára Istennek szentelte. „Egy szemmel a földet nézte, de tízzel az eget” – mondták róla. Iskolákat, napköziket, kollégiumokat és műhelyeket alapított. Körültekintő elöljáró, a szerzetesnővéri hivatások nagy előmozdítója volt. Mindabban, amire vállalkozott, „soha nem akadályozta a kegyelem működését, és távol tartotta az önzés kialakulását”.

Első szerzetesi fogadalmát 1879-ben tette le, egy évvel később pedig örökfogadalmát. 1881-ben Szicíliába küldték felügyelőnőnek, igazgatónőnek és a novíciák mesternőjének. Itt kezdte meg oktató- és nevelőmunkáját a munkásosztálybéli fiatal nők körében.

Óhaja, hogy teljesen Istennek ajánlja fel magát, nemcsak idealista fantázia volt az életről, hanem egy érett, komoly és határozott nő döntése; tudott tűrni, mert már számos áldozatot vállalt, és tudta, hogy a szentségért drágán meg kell fizetnie. „Kerül, amibe kerül!” – ez volt a mottója egész élete során. A szentséghez semmilyen ár sem túl magas, a szentségért odaadunk mindent, amink csak van.

Forrás: Don Bosco Nővérek Facebook-oldala; Szaléziak.HU

Fotó: Szaléziak.HU

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria