Negyedszázada tett szerzetesi fogadalmaikért adtak hálát a partiumi keresztes nővérek

Megszentelt élet – 2022. július 20., szerda | 14:24

A Szent Keresztről nevezett Irgalmas Nővérek (ismertebb nevükön: keresztes nővérek) rendjének hat tagja ünnepelte fogadalomtételének 25. évfordulóját a Bihar megyei Sólyomkőváron július 17-én, vasárnap. A plébániatemplomban tartott szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt.

A nagyváradi egyházmegye szlovák szórványfalvaiban tevékenykedő ferences lelkiségű nővérek a plébániákon, templomokban, hitoktatásban, egészségügyben, a betegek szolgálatában fejtik ki áldásos tevékenységüket. Magyarpatakon három szerzetesnő teljesít szolgálatot, ott telepedett le először 32 évvel ezelőtt a rend, Sólyomkővárra pedig pontosan 25 éve érkeztek, jelenleg két nővér dolgozik ott.

Böcskei László nagyváradi püspök az évforduló kapcsán kiemelte a nővérek munkáját, méltatta, mekkora felelősséget vállaltak, vállalnak szolgálatukkal, ami az egyházmegye szempontjából fontos. Az ünnepről elmondta: ilyenkor nemcsak visszagondolnak és hálát adnak, hanem egyben megújítják a fogadalmaikat is.

A főpásztor hozzátette: ,,A hivatás ajándék. Nem csak megadatik, arra mindig oda kell figyelni, azt ápolni kell, vigyázni kell rá, meg kell élni, nap mint nap meg kell küzdeni érte. Ha ezt valaki 25 éven át teszi, akkor érdemes rá felfigyelni, mint a papok esetében az ezüstmisét, meg kell ünnepelni a közösségben. A legfontosabb, hogy imával kísérjék a nővéreket, a meghívott embert.”

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria