Ők álltak a Magyar Szalézi Tartomány élén

Megszentelt élet – 2020. január 6., hétfő | 14:00

2019. december 28-án iktatták be Andrásfalvy Jánost, a Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány új tartományfőnökét Kazincbarcikán. Elődeivel kapcsolatban sok kérdés fölmerült, ezért a Szaléziak.hu összeállítást készített a magyar rendtartomány eddigi tizenkét tartományfőnökének életéről és munkásságáról.

A Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány 1929-ben vált önálló tartománnyá. Az első magyar tartományfőnök a lengyel Stanisław Pływaczyk volt, akit a történelem sodort Magyarországra: Amerikába kapott kinevezést, ám az első világháború kitörése megakadályozta tengerentúli útját, így 1914-ben a péliföldszentkereszti szalézi intézet igazgatója lett. A legnehezebb háborús években igazgatta az intézetet, mellyel kivívta a rendtársak és a kegytemplom látogatóinak tiszteletét, de az egyházi és világi hatóságok részéről is megbecsülést szerzett a társaságnak. Magyarországot második hazájának tekintette. 1929-ben őt nevezték ki az önállóvá vált magyar szalézi tartomány tartományfőnökének.  

Utóda, Antal János munkásságát szintén a történelem formálta. A második világháború nehéz éveiben a szalézi rendházakat megnyitotta az üldözöttek előtt, ezért nem egyszer zaklatták, elhurcolták és bántalmazták. Életét az akkori pápai nuncius mentette meg. Halála után, 1992-ben megkapta a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Világ Igaza kitüntetését, mert azon bátrak és igazak közé tartozott, akik a holokauszt alatt életük kockáztatásával mentették a zsidókat. 

A harmadik tartományfőnök, Sellye Vince a háborút követő nehéz időkben mély bölcsességgel kormányozta a gondjaira bízott szaléziakat. 1950-ben a magyar kommunista kormány betiltotta a szerzetesrendek munkáját. Sellye Vince külföldre szeretett volna távozni, de Kőszegen letartóztatták, és három év szabadságvesztésre ítélték. Szabadulása után kétkezi munkásként dolgozott, majd állampolgárságáról lemondva 1964-ben Ausztriába távozott. Lan­deck­ben, majd Hornban folytatta szalézi munkáját, melyet nagy tisztelet övezett. Hivatásának szolgálatában mind egyházi, mind világi részről elismerést vívott ki. 

A kommunizmus alatt titokban működő rendtartomány vezetését 1950-ben Ádám László vette át, aki a Rákosi-korszakban koncepciós per áldozata lett, és négy évet töltött börtönben. 1956-ban amnesztiával szabadult. Ádám Lászlót Edelényi István, Vámos József, majd Pásztor János követte.

A rendszerváltás után újrainduló szalézi rend magyarországi tartományfőnöke Havasi József  lett, akit a belga Van Hecke Albert, az indiai Manjooran Joseph Chummar Simon, majd Ábrahám Béla követett. A szalézi rend magyar tartományának elöljárója 2019. december 28-tól Andrásfalvy János.

A szalézi tartományfőnökök részletes életrajza ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria